BiH

Za 300% povećan broj ilegalnih migranata na graničnim prijelazima BiH

Gotovo za 300% u BiH se povećao broj ilegalnih migranata. Taj podatak je još teži uzme li se u obzir da je riječ samo o informacijama koje se odnose na prvu polovinu ove godine.

Posebno je zanimljivo da je zabilježen i porast boravka stranaca sa kojima BiH ima bezvizni režim pa je i zbog te olakšice veliki interes za posjetu, čak i duži boravak u BiH.

Advertisements

Haber.ba” ističe da je iz Granične policije BiH, Jedinica Trebinje, potvrđeno da je u pokušaju ilegalnog prelaska granice evidentirano 88 osoba koje dolaze iz zemalja visokog migracionog rizika, a čak 49 lica evidentirano je tokom ovog mjeseca augusta.

Iako BiH trenutno nije izložena masovnom migracionom pritisku, za očekivati je da se u narednom periodu povećaju ilegalni prelasci preko granica, a kao moguće rute navode se manje frekventni prelazi poput ovog u Trebinju. “Haber.ba” ističe i da je BiH za migrante tranzicijka zemlja preko koje iz Srbije i Makedonije alternativnim sredstvima pokušavaju preći u zemlje Evropske unije.

Granična policija BiH ranije je sačinila lokalne i regionalne planove u slučaju većeg ili masovnog priliva izbjeglica na granicu BiH. Između ostalog, njima je predviđena i preraspodjela ljudskih potencijala i materijalno-tehničkih resursa na dijelove granice gdje bi se ukazala potreba.

Trenutno Granična policija preduzima preventivne i represivne mjere s ciljem praćenja granice što podrazumijeva stalne patrole, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, zaprečavanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske granice, te operativne akcije i mješovite patrole uz zajedničku granicu BiH sa susjednim zemljama.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh