BiH

Turizam u BiH: U Visokom popunjeni svi smještajni kapaciteti

Zbog Bosanske doline piramida Visoko će turističku sezonu zaokružiti sa 50.000 posjetilaca.

Bh. gradić Visoko postao je prava turistička atrakcija. U ovaj grad posljednjih dana slijevaju se rijeke turista koje dolaze kako bi posjetili bosanske piramide: Piramidu Sunca i Piramidu Mjeseca. Udaljen svega 30-ak kilometara od glavnog grada BiH, Visoko je pravi turistički dragulj. Zahvaljujući bosanskim piramidama broj turista danas premašuje nekadašnji broj stanovnika Visokog, tj. 40.000 a do kraja ove ljetne turističke sezone, arheolog Semir Osmanagić očekuje da će Visoko sezonu završiti sa rekordnih 50.000 posljetilaca.  Zanimljivo je da najviše posjetilaca dolazi iz Evrope i to iz Slovenije, a veliki je i broj posjetilaca iz Hrvatske, Češke, Njemačke, Bugarske, Mađarske, Holandije, Norveške, Austrije a veliki je broj turista iz Singapura, SAD-a, Katara, Turske, Bahreina, ali i ostalih arapskih zemalja.

Advertisements

Osmanagić tvrdi da “posjetioce najviše interesuje samo arheološko otkriće, ali mreža podzemnih tunela, tu je i aspekt ljekovite naravi, koji postepeno postaje primarni”, izjavio je Osmanagić.

“Ljudima se normalizuje visok krvni pritisak, nestaju im problemi s astmom, visoki šećer dovodi se na normalan nivo… Boravak u podzemnim tunelima, gdje nema kosmičkog zračenja, signala za internet i mobilne telefone, omogućava organizmu da se u potpunosti regeneriše”, tvrdi  Osmanagić.

S obzirom na broj turista, ali i opredjeljenost BiH da aktivno radi na unapređenju turizma, začuđujuće je da projekat popularizacije bosanskih piramida nema podršku bh. vlasti. Općina Visoko je uradila mnogo usvajanjem strategije turističkog razvoja općine gdje je planirana i realizacija niza projekata sa Fondacijom “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” poput otvaranja autoparka u Visokom ili pak asvaltiranja prilaznih puteva.

Haber.ba” podsjeća da je, prema tvrdnjama arheologa Osmanagića, Bosanska dolona piramida najveći kompleks piramidalnih građevina, te da se sastoji od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove, Bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac). Istraživanja na bosanskim piramidama su započela 2005. godine, a zahvaljujući njima BiH je, u turističpkom smislu, postala još atraktivnija zemlja.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh