BiH

Kao dijete jedva izvukao živu glavu iz BiH, kasnije se pridružio američkoj vojsci

Ivan Alandžak izbjegao je iz Bosne i Hercegovine kad je imao samo pet godina. I danas se sjeća vojnika koji su ležali u rovovima, prelazaka preko kontrolnih punktova, tenkova i oklopnjaka.

Američke zračne snage posvetile su ovom mladiću rodom iz Jajca posebnu priču u sklopu serije članaka o američkim vojnicima.

Advertisements

On je danas tehničar, nosi čin narednika američke vojske i trenutno služi novoj domovini u bazi američke avijacije na Aljasci. U Ameriku je došao preko Njemačke u kojoj je živio do svoje 14. godine. Onda su se preselili u SAD, pa je ponovo morao učiti novi jezik, ovaj put engleski, piše “Faktor“…

“Morao sam početi ispočetka. Nova zemlja, novi školski sistem, sve mi je bilo novo”, kazao je za portal američke avijacije.

Uprkos svemu što je vidio u BiH, Alandžak je odlučio priključiti se vojsci, a posebno ga je privlačila ideja da služi u avijaciji. Nakon što je završio srednju školu, pridružio se američkim zračnim snagama. To mu je dalo i šansu da putuje širom zemlje i svijeta.

“Sin mi se rodio u Njemačkoj. I ja sam rođen u Evropi i živio sam tamo tako da je bilo super i da mi se sin rodio tamo”, kazao je Alandžak. Ipak, njegov ulazak u američku vojsku bio je malo drugačiji. Problem je bio to što još nije imao državljanstvo SAD-a.

“Kad sam napokon dobio taj papir, bio sam presretan”, kazao je Alandžak.

Danas je stacioniran u bazi Eielson Air Force na Aljasci i dio je Iceman tima. Sylvin Carter, njegov kolega, kazao je kako mu je drago što ima Alandžaka kraj sebe.

“On osigurava pilotima i drugima da se koncentrišu na svoje dnevne zadatke i da ne moraju brinuti ni o čemu drugom”, dodao je.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh