BiH

Zakon o uređenju saobraćaja na području KS donosi pravila i za bicikliste: Evo čega se treba pridržavati

Zakon o uređenju saobraćaja na području KS koji je stupio na snagu tretira i kretanje biciklista.

Biciklisti

Kada je riječ o biciklističkim stazama one moraju biti višim nivoom ili na drugi način odvojene od kolovoza i obilježene horizontalnom i vertikalnom signalizacijom radi sigurnosti biciklista, piše agencija “Patria”…

Advertisements

S obzirom da u Sarajevu ne postoji kompletna biciklistička infrastruktura biciklisti se moraju pridržavati sljedećih odredbi zakona:

– Ako za vožnju bicikla ne postoji posebno izgrađena staza, tada se za vožnju mora koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza. Izuzetno, ako je na desnoj strani kolovoza smještena tramvajska ili željeznička pruga, a ne postoji posebno izgrađena biciklistička staza, kretanje biciklista bit će omogućeno po postojećim pješačkim stazama koje bi bile obilježene kao staze za pješake i bicikliste posebnom saobraćajnom signalizacijom u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama, načinu obilježavanja radova i prepreka nacesti i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćena osoba.

Također, zabranjeno je kretanje bicikala i mopeda na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka, kao i električnih balansirajućih skutera na jedan ili dva točka.

– Na izgrađenim biciklističkim stazama i biciklističkim trakama obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije i definisanog smjera kretanja.

Zakon propisuje i to da vozač motornog vozila koji pri skretanju vozila presijeca biciklističku stazu ili biciklističku traku koja se pruža uzduž kolovoza kojim se kreće, dužan je propustiti bicikl i moped koji se kreće biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u istom ili suprotnom smjeru, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije definisano.

– Prilikom planiranja, projektovanja i gradnje novih saobraćajnica u Kantonu, obavezno je planirati izgradnju biciklističkih staza.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh