BiH

Izetbegović: “BiH je na vrijeme reagovala kad je u pitanju gradnja Pelješkog mosta”

“BiH je reagovala na vrijeme kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Predsjedništvo BiH je o tome donijelo zaključak 2007. godine. Tu je i pismo Radmanovića (Nebojša Radmanović, op.a.) iz 2009. godine sa veoma jasnim sadržajem. Dakle, reagovalo se odmah čim je počela priča o Pelješkom mostu”, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prenosi Anadolu Agency.

Bakir Izetbegović - Anadolija

“Iz Hrvatske su se oglušili na te stavove i nastavili pripreme za izgradnju mosta, zanemarujući stav BiH da je prije toga potrebno utvrditi granicu između dvije države na moru. Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije, ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru. Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je tačno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, tačno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007. godine, koji se nakon toga nije mijenjao”, kazao je uz ostalo Izetbegović u današnjem intervjuu za sarajevski portal “Faktor”.

Advertisements

Izetbegović je kazao kako je tačno je da BiH sa Hrvatskom ima dosta neriješenih pitanja, poput utvrđivanja međudržavne granice, Pelješkog mosta, gradnje odlagališta nuklearnog otpada uz samu granicu sa BiH…

“Uz to što ste nabrojali tu su i neki sporazumi koji u Hrvatskoj nikad nisu ratificirani, poput sporazuma o korištenju Luke Ploče. BiH smatra Hrvatsku prijateljskom državom. Slične izjave dolaze i iz Zagreba, ali se onda povlače neki potezi ili daju izjave koje nisu u duhu tih proklamovanih dobrosusjedskih odnosa ili se naprosto ignoriraju decenijama stari zahtjevi Bosne i Hercegovine. Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine veoma vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, prave se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti država BiH, nego samo entitet RS. Pokušavamo da otvoreno razgovaramo, ali hrvatska strana vješto izbjegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara “Faktora” o najavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Beograd i Banja Luka uskoro formirati timove stručnjaka koji će raditi na pisanju teksta “zajedničke deklaracije o djelovanju za opstanak Srba”, Izetbegović je odgovorio kako su “historijska iskustva s memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu zaista loša”, te da je još uvijek nejasno šta se želi ovaj put, “jer ne znamo sadržaj te najavljene deklaracije”.

“Stižu različite informacije i različite reakcije. Vidjet ćemo, dakle, da li će taj dokument biti namijenjen za amortizovanje reakcija na unutrašnjem planu u Srbiji zbog najave promjene kursa u odnosima s Kosovom ili je zaista riječ o tome što govori gospodin David (Filip David, op. a.), ali i drugi. Imajući u vidu sve sukobe kroz koje su narodi Balkana prošli u proteklim decenijama, u kojima su srpske vođe i intelektualci imali centralnu ulogu, najbolji način da se Srbi zaštite jeste da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili potcjenjuju druge. Šta god da bude, BiH, ali i Bošnjaci, svakako će znati reagovati na pravi način. Loša je poruka to što je najavljeno da će deklaraciju koja se odnosi isključivo na srpski narod usvajati i Narodna skupština RS-a. Entitet RS, kao dio BiH, i njegova skupština, ne pripadaju samo srpskom narodu, nego i Bošnjacima i Hrvatima”, smatra Izetbegović.

Na konstataciju novinara kako mnogi smatraju da Dodik samo naglas izgovara ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić misli, član Predsjedništva BiH rekao je kako bi “bilo bolje da nisu u pravu”.

“Vučić je posljednjih godina promijenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se popravljaju. To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dviju država, tako i u odnosima dvaju naroda. Trebali bismo ih brže rješavati. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj”, izjavio je uz ostalo u intervjuu “Faktoru” član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh