BiH

Drama u mostarskom naselju Bafo: Mještani dobili prvu rundu protiv Vodovoda zbog visokih računa

Nakon višesatne drame, radnici Vodovoda Mostar, koji su došli u pratnji policije da zbog duga isključe vodu u mostarskom naselju “Bafo”, u kojem uglavnom žive socijalno ugroženi stanovnici, napustili su naselje, ali vodu nisu isključili. Bar zasad…

Mještani - Faktor.ba

U Vodovodu su kazali kako su jutros trebale biti isključene četiri zgrade u kojima u prosjeku žive po četiri porodice, a da zgrade imaju dug od 7 do 8 hiljada maraka. Navode da su slali opomene i da se ovaj postupak odvija u redovnoj proceduri. Mještani spomenutog naselja su spriječili isključenje vode tako da su sjeli na poklopac šahta i nisu se željeli pomaknuti, ni po cijenu života. Istovremeno, predstavnici mještana su vodili razgovor u upravi Vodovoda, pa su uspjeli odgoditi isključenje i postići sporazum, ali hoće li ga moći ispoštovani, obzirom na finansijsku situaciju, jako je upitno. Iz Vodovoda su kazali da razumiju da su u pitanju socijalno ugroženi stanovnici grada, no da će nastojati da im izađu u susret, ali da se dug mora platiti, piše “Faktor“…

Advertisements

“Dat im je razuman rok da se do 10. septembra napravi dogovor između stranaka i Vodovoda, tako da se nađe kompromis da plaćanje krene u ratama i da to ide permanentno. Mi smo spremi da im izađemo u susret”, kazao je kratko Dženan Šabanović, rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju vode Vodovoda Mostar.

Jedan od učesnika razgovora u Vodovodu Đenis Ćatić smatra kako se radi o sramoti za državu i prepričava šta se dešavalo na tom sastanku.

“Dato nam je obećanje da neće “ugasiti” vodu do 10. septembra, ali da u međuvremenu potpišemo dogovor s Gradskom upravom i gradskim vlastima, koji nisu ništa poduzeli po ovom pitanju. Nadamo se da ćemo uspjeti prevazići sve ovo”, kazao je Čatić.

Erna Ćenan ističe kako su im na sastanku, uprkos socijalnoj slici koje su mještani iznosili, odgovarali: “Kada možete plaćati struju, plaćajte i vodu!”

Mještani su tražili da im se otpiše stari dug i da krenu od početka s plaćanjem po članu u visini od pet maraka, ali odgovorni u Vodovodu za to nisu htjeli ni da čuju.

S druge strane mještani imaju svoj stranu priče zbog koje su se i tako snažno ujedinili. Stanari zgrada kažu kako žele plaćati račune, ali kako neko mora saslušati stvarne probleme. Sanida Behram, samohrana majka, koja živi od socijale, ističe da je prestala plaćati račune kada su počeli dolaziti visoki računi da ih nije bila u stanju plaćati.

“Imam dug od 1.400 maraka, ali nemam primanja. Kako da platim? U mojoj zgradi je petero djece, ako nam isključe vodu ovdje će nastati kolera! Da se plaća po članu pet maraka, svi bi plaćali. S obzirom na to da je zajednički sat na cijelu zgradu i neko troši duplo više od mene a da plaćamo svi isto, nema mi logike”, ističe Behram.

Njena komšinica Munevera Tulji nema veliki dug, ali se solidariše s komšijama, naglasivši kako se pravi velika nepravda prema mještanima ovog naselja.

“Na ovoj vrućini isključiti vodu nije humano ni ljudski. Ovdje je dosta bolesnih ljudi i male djece. Dolaze računi i po 300 maraka, što nije normalno. Prošli mjesec dvije komšinice su dobile račun po 30 maraka, a ni jedna nema ni baštu, ni avliju ni balkona! Pa gdje su mogle potrošiti toliku vodu. Nas u stanu je dvoje, u toku zime mi dođe 40 maraka vode. Kako je to moguće”, pita Munevera.

Dodaje i da je glavni problem u tome što inkasanti uopšte ne podižu poklopac od šahta da obračunaju vodu po satu kako i treba, već samo prođu pored zgrade i napišu ono šta hoće.

“Nedavno se desilo da se komšinica obratila inkasantu, s pitanjem zašto ne podigne poklopac i očita stanje na satu, na što joj je odgovorio da ona siđe pa da ga podigne”, naglašava Munevera, istakavši da joj je žao što je došlo do ovoga, no nemaju druge opcije.

Muneverinu priču potvrđuje i Safet Kelecija, kazavši da od kada on živi u Bafu nikada ni jedan radnik Vodovoda nije otvorio poklopac šahta i zapisao pravo stanje vode. Ovaj ratni vojni invalid, sa samo sto maraka mjesečnih primanja i bolesnom ženom, nije u mogućnosti plaćati visoke račune.

“Gdje god sam pomoć tražio, svi su me odbijali. Ne znam gdje više da kucam, koga da molim. Još na ovoj žegi mi trebaju isključiti vodu. Sramota”, dodaje on.

Plema Čagalj, iako teško bolesna i bez ikakvih redovnih primanja, ipak redovno plaća režije, a sada bi kako kaže, na ovakvim vrućinama trebala živjeti bez vode. Ni Fahrija Marić i Indira Hajdarović nemaju duga a da je došlo do isključenja iako su redovne platiše, bile bi u istom košu. U spomenutom naselju se nalazi 25 zgrada s četiri stana, a stanovnici su uglavnom socijalno ugrožene osobe koji nemaju novca ni za pristojan život.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh