BiH

Žrtve genocida – Kolona sa 409 ubijenih Srebreničana krenula iz Visokog

Kako je planirano, kolona s tabutima će nakratko zastati ispred zgrade Predsjedništva BiH, kod spomenika ubijenoj djeci u Sarajevu te kod pijace Markale i kod Vijećnice

No image - Haber.ba


(Foto: depo.ba)

Kolona kamiona s posmrtnim ostacima 409 Srbreničana koji su ubijeni 1995. godine krenula je iz Visokog preko Sarajeva do Potočara.

Kako je planirano, kolona s tabutima će nakratko zastati ispred zgrade Predsjedništva BiH, kod spomenika ubijenoj djeci u Sarajevu te kod pijace Markale i kod Vijećnice.

Dolazak u Potočare planiran je iza 17 sati.

Direktor instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, danas je u Visokom podsjetio da su tijela srebreničkih žrtava pronađena u više od 300 masovnih grobnica različitog tipa, u 13 općina BiH i u pet općina Srbije, uključujući rijeke Drinu i Savu.

Među 409 tabuta je jedan sa posmrtnim ostacima novorođenčeta koje je ubijeno nekoliko minuta poslije rođenja.

Nakon što ovog 11.jula bude ukopano 409 žrtava, broj mezara u Potočarima će iznositi 6.066.

Načelnica općine Visoko Amra Babić kazala je podatak da se na Gradskom groblju u Visokom nalazi privremeno ukopano 356 nestalih osoba za koje se čeka okončanje postupka identifikacije, a da se u mrtvačnici Gradskih grobalja u Visokom nalazi 694 posmrtna ostatka.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh