BiH

Bezobrazluk i cinizam – I pored toga što nisu radili, neće biti smanjenja plata u Institucijama BiH

Pune plate za juni će primiti svi od izabranih (poslanika i delegata) do imenovanih (ministara i zamjenika) zvaničnika preko državnih službenika (pomoćnika ministara, sekretara, šefova odsjeka, stručnih savjetnika, viših i stručnih saradnika) do namještenika.

No image - Haber.ba

JMBG protesti u Sarajevu (Foto: Arhiva)

Plate uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za jun kako doznaje BUKA neće biti umanjene. Specifikacija za isplatu plata za juni predana je posljednjeg dana tog mjeseca Ministarstvu finansija i trezora BiH i očekuje se da prve uplate na tekuće račune uposlenim u institucijama BiH budu doznačene do kraja prve sedmice jula. Isplate će se naime, kako je to i do sada rađeno putem trezora vršiti sukcesivno.

Advertisements

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša istakao je za BUKA “kako svi zaposlenici u Generalnom tajništvu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine redovito izvršavaju svoje zadatke i obaveze”.

– Nema evidentiranih nikakvih neopravdanih izostanaka. I pored opravdanog straha za sebe državni službenici i namještenici su svakodnevno dolazili na posao. I 1. srpnja (jula) bilo je opravdanih strahova da se ne ponove dešavanja sa početka lipnja (juna), ali su se uposlenici odazvali na posao. To što je neko izašao nešto ranije ne može biti razlog za bilo kakva umanjenja ili odbijanja, ocijenio je Kutleša.

Uposlenim u institucijama BiH neće se odbiti ni plaća, ali ni ostale naknade zbog nepojavljivanja na poslu 6. juna (oni koji su izašli pa se nisu vratili), kao ni 7. juna dan nakon održanih protesta ispred zgrade Savejta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

– Državni službenici i namještenici koji su izašli 6. lipnja i nisu se vratili logično je da za to ne mogu snositi posljedice jer su bili onemogućeni da rade. Zbog dešavanja tog dana, odnosno činjenice da je većina napustila zgradu institucija BiH 7. lipnja u ranim jutarnjim satima jasno je da pod takvim uvjetima nisu bili spremni doći isto jutro na posao. Dakle, što se tiče tih dana: niti će se kome odbijati niti se o tome pomišlja, naglasio je Kutleša.

Kolegij sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH nije zauzeo zvanični stav o potrebi odbijanja dijela plata, niti naknada za topli obrok uposlenicima Parlamentarne skupštine BiH. Što se tiče Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, sekretar Ferid Buljubašić, za BUKA kaže kako “nikakvih obustava od plaća za jun nije bilo”.

– Kada je u pitanju Zajednička služba Parlamentarne skupštine BiH utvrđeno je da neopravdanih izostanaka nije bilo. Svi uposlenici i pod otežanim uvjetima svakodnevno su dolazili na svoja radna mjesta i obavljali zadatke. Dio uposlenih u okviru Zajedničke službe koristio je godišnje odmore iz 2012. u toku juna, u skladu sa zakonskim odredbama koje podrazumijevaju da se to mora učiniti do 30. juna naredne, u ovom slučaju 2013. godine. Imali smo i jedan broj uposlenih koji su bili na bolovanju. Oni će svoje plaće dobiti u skladu sa odredbama koje podrazumijevaju korištenje godišnjih odmora i bolovanje. Mi smo svoju specifikaciju za isplate dostavili 30. juna u trezor i očekujemo da isplate plaća kako je to i uobičajeno krenu između 3. i 7. jula, naglasio je Buljubašić.

On je priznao da je “nešto malo odsustva bilo u službama domova (Predstavničkog/Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH) te da se očekuju sjednice Kolegija jednog i drugog doma na kojem će se vidjeti na koji način će se to riješiti”.

Bez obzira što u junu nije bilo sjednica Doma naroda, odnosno što je tek započeta pa prekinuto zasjedanje Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH delegati/izaslanici kao i poslanici/zastupnici će također, uz ministre i njihove zamjenike u Vijeću/Savjetu ministara BiH dobiti pune iznose plata za juni.

Osim osnovnih plaća od oko 4.000 KM (bez minulog rada), parlamentarci će dobiti i paušale u visini od po 750 KM, kao i oko 130 KM naknade za topli obrok te naknadu za prevoz. Oni koji su sa mjestom prebivališta izvan Sarajeva mogu računati i na naknadu za odvojeni život od 300 KM, te troškove smještaja do 400 KM.

Vjerovatno su članovi Kolegija (čelnici oba doma) iskoristili i mjesečno pravo na plaćeni mobitel u iznosu od 1.000 KM, isto kao i predsjedavajući komisija i klubova koji imaju plaćene mjesečne račune za mobitel u iznosu od 150 KM. Ostaje upitno jedino jesu li svi članovi Kolegija mogli potrošiti po 500 KM mjesečne reprezentacije u institucijama BiH (onih 500 KM van njih vjerovatno jesu), odnosno da li su predsjedavajući komisija i klubova utrošili svojih po 200 KM mjesečnih reprezentacija u institucijama BiH s obzirom da u njih većinom – nisu dolazili!.

Shodno rješenjima Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH uprkos činjenici da u junu nije bilo niti jedne sjednice komisije Božo Ljubić (HDZ 1990), Borjana Krišto (HDZ BiH) i Krstan Simić (SNSD) za članstvo u ad hoc radnim tijelima naplatit će dodatno po 951,20 KM, dok će još 21 poslanik i delegat primiti po 475,60 KM na svoja ukupna primanja.

Jedino umanjenje koje će “osjetiti” delegati/izaslanici, odnosno poslanici/zastupnici bit će odbijanje naknada za službena putovanja u toku juna: 6 KM po danu. Umjesto toga njima će biti isplaćene dnevnice koje u prosjeku iznose oko 130 KM po danu: samo jedna dnevnica je zapravo visina mjesečnog toplog obroka.

A, bez obzira što Parlamentarna skupština BiH gotovo nikako nije radila u toku juna “jer se poslanici ne osjećaju sigurno u zgradi institucija BiH” taj mjesec se sigurno putovalo – u inostranstvo. Neki parlamentarci su čak i jul dočekali na putovanjima.

Tako su Dragan Čović (HDZ BiH), Mirza Kušljugić (SDP) i Lazar Prodanović (SNSD) učestvovali na petodnevnom zasjedanju, od 29. juna do 3. jula, na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u Istanbulu kao članovi stalne delegacije PS BiH.

U Atini je od 26. do 30. juna na zasjedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja boravila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS).

Kako je to BUKA ranije objavila u toku juna na zasjedanjima po inostranstvu i to Trećem dijelu redovne sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu od 24. do 28. juna boravili su Borjana Krišto (HDZ BiH), Milica Marković (SNSD), Ismeta Dervoz (SBB), Krunoslav Vrdoljak (SDP) i Nermina Kapetanović (SDA).

Delegatkinja Nermina Kapetanović 23. juna kao članica delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope bila je na posmatranju parlamentarnih izbora u Albaniji, a zastupnica Ismeta Dervoz 20. juna na konferenciji “Sloboda izražavanja i mediji u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj” u Bruxellesu.

Istovremeno predsjedavajući Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić (SDS) 13. i 14. juna bio je na susretu Udruženja evropskih senata u Londonu.

Razlog zbog kojih su parlamentarci opravdali svoje putovanje u inostranstvo u jeku krize parlamentarnih aktivnosti i “opšte (ne)sigurnosti u zgradi institucija BiH” objašnjeno je da se radi – o ranije isplaniranim i odobrenim aktivnostima.

Dakle, pune plate za juni će primiti svi od izabranih (poslanika i delegata) do imenovanih (ministara i zamjenika) zvaničnika preko državnih službenika (pomoćnika ministara, sekretara, šefova odsjeka, stručnih savjetnika, viših i stručnih saradnika) do namještenika.

Treba svakako istaći da se u toku juna u zgradi institucija BiH na Marijindvoru u Sarajevu nakon prvih održanih protesta 5. juna održala samo jedna sjednica Savjeta ministara BiH i to 26. juna. Na telefonskoj sjednici državni ministri su se prije toga čuli još jedino 13. juna. Dan ranije, 12. juna telefonski odluke je donio i Fiskalni savjet BiH.

Od sveukupnih aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH od početka protesta održana je samo sjednica užeg Kolegija Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 19. juna (bez konsenzusa o nastavku prekinute 49. sjednice Predstavničkog doma PS BiH 6. juna), te sjednica Ustavnopravne komisije tog Doma 27. juna.

Pokušaj održavanja Proširenog kolegija propao je 25. juna, isto kao i sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH 18. juna (umjesto sjednice komisije pet članova održalo konsultativni sastanak). Mali broj članova Kolegija, odnosno predsjedavajućih komisija imali su tek nekoliko susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija i zvaničnika ambasada.

(6yka.com)

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh