BiH

U većini rijeka u BiH nepreporučljivo kupanje

Tokom ljetnih vrućina osvježenje se traži na svim stranama. Za razliku od mnogo razvijenijih zemalja BiH ima mogućnosti kojih nerijetko nije svjesna.

Rijetko gdje da se građani kupaju na rijekama, ali decenijama u BiH to je svakodnevica. U posljednje vrijeme situacija se znatno promijenila. Mnogo je gradova u BiH u kojima se ne preporučuje kupanje na lokalnim rijekama, pa je mnogo mjesta u kojima se kupanje na rijekama smatra opasnim po zdravlje.

Advertisements

Najzagađeniji je sliv rijeke Bosne u koji se izručuje više od 50% ukupnog zagađenja, te sliv Vrbasa u koji se izručuje 25% zagađenja.

Kantonalni zavodi za javno zdravstvo objavili su informacije da kupanje u rijekama Željeznici, Bosni, a prvenstveno Miljacki predstavlja opasnost po zdravlje stanovnika stoga bi isto trebalo izbjegavati.

Haber.ba” ističe da je ranije stručni tim Kantona Sarajevo izvršio terensko snimanje i uzorkovanje vode iz riječnih vodotoka na tri rijeke.  Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka na ovim rijekama utvrđena su svježa i starija fekalna zagađenja u kojima je prisutan i veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao Escherichia coli, Enterococcus spp. Na osnovi ovih ispitivanja ustanovljeno je da su rijeke zagađene i da predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost za zdravlje kupača.

Haber.ba” ističe i da su najčešća oboljenja koja se javljaju kao posljedica kupanja, pa makar ono bilo i povremeno i rekreativno, u zagađenim rijekama su gastroenteritisi, hepatitis, zatim konjunktivitisi te neke druge virusne i parazitarne bolesti te da ove bolesti najčešće napadaju probavni i urogenitalni trakt, kožu, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti povišena temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju te promjene na koži.

Pomalo začuđujuće zvuči činjenica da nimalo bolje nije ni u drugim gradovima BiH pa tako godinama u medijima se proteže informacija da ni hercegovačka ljepotica Neretva nije za kupanje jer se otpadne vode u Mostaru spuštaju direktno u Neretvu. Vlasti već godinama pokušavaju riješiti taj problem, a rješenje se nazire u posljednje dvije godine kada su intenzivirani radovi na ugradnji kolektora, pročistača otpadnih voda u Gradu Mostaru.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora javnost je upozorena da je izuzetno loše stanje na kupalištima na rijeci Neretvi, nizvodno od Carinskog mosta u Mostaru.

Zapanjujuće je i da se u BiH u vodotoke pusti u prosjeku 30 m3/s otpadne vode što se smatra ekološkom katastrofom koja je nemoguća u svakoj zemlji osim u BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh