BiH

Kanton Sarajevo: Novi Pravilnik za prijem radnika u školskim ustanovama

Već ove godine na konkursima za poslove prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo u primjeni će biti novi Pravilnik za prijem radnika kojeg je Vlada KS zvanično usvojila na sjednici 13. juna.

Izmjenama postojećeg pravilnika koji je u sarajevskom kantonu u primjeni od 2013. godine smanjena je mogućnost malverzacija i namještanja radnih mjesta u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim kao i javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Advertisements

Novi pravilnik najviše promjena unio je u proces bodovanja kandidata. Njime je potvrđeno javno oglašavanje svakog konkursa za posao čime se svim zainteresovanim stranama ostavlja mogućnost aplikacije na određeno radno mjesto.

Najviše promjene biće u dijelu intervjua koji je do sada mogao odnijeti najviše bodova, čak 24. Usvajanjem novog pravilnika broj bodova koje kandidat za posao može ostvariti na intervjuju je maksimalnih 4. Ovom izmjenon  nastojao se smanjiti prostor subjektivnog stava i bodovanja, te mogućnosti favorizacije određenog kandidata.

Zanimljivo je da je novi pravilnik ukinuo bodovanje na osnovu prosjeka ocjena na fakultetima dok je sa druge strane uvedeno bodovanje autorstva i koautorstva udžbenika. Novim Pravilnikom značajno je povećan broj bodova po osnovu radnog staža.

Novi pravilnik ostavio je mogućnost da konačnu odluku o izboru kandidata donese direktor škole i to između dva najbolje rangirana kandidata.

U samom startu prednost je jedino data osobama koje uživaju prava iz Zakona o dopunskim pravima boraca BiH. U slučaju da jedan od kandidata pripada boračkoj populaciji broj najbolje rangiranih kandidata povećava se na tri i prednost se u tom slučaju ipak daje kandidatu iz boračke kategorije.

Očekivanja prosvjetnih radnika koji godinama na Zavodu za zapošljavanje čekaju neko bolje sutra, uistinu su velika u slučaju primjene ovog Pravilnika, a mnogi smatraju da je ovo posljednja prilika za neki konkretni posao u struci.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh