BiH

Amor Mašović: “Postoji još najmanje 30 masovnih grobnica koje do sada nisu otkrivene”

Iako su posmrtni ostaci žrava genocida u Srebrenici pronađeni na 150 lokacija među kojima je čak i Srbija, tijela žrtava u dosta slučajeva nisu kompletirana što svjedoči monstruoznosti zločina.

“Nezabilježeno je u historiji takvo nešto – da se rašire kosti na toliko lokacija. Na primarnim lokacijama su išli buldožeri, raskomadali tijela, zatim su iskopali sekundarne lokacije i tu premjestili žrtve”, izjavio je novinarima Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe.

Advertisements

Mašović je podsjetio da nikada ni u jednom sukobu nisu pronađene sve žrtve.

“Od ovih srebreničkih žrtava, jedna od žrtava je pronađena u jezeru Perućac, neke od žrtava su završile na dnu rijeke Drine i za očekivati je da neće biti pronađene sve”, pojasnio je Mašović procjenivši da postoji još najmanje 30 masovnih grobnica koje do sada nisu otkrivene i da je za očekivati da se u njima nalaze posmrtni ostaci na stotine žrtava.

Valja istaći i da je BiH prva zemlja u svijetu po uspješnosti traganja za posmrtnim ostacima žrtava.

Mašović je naglasio i da će potraga za žrtvama trajati dok god bude postojao Institut za nestale osobe.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh