BiH

Ratko Mladić sa potpukovnikom UN-a ubistvo 8.000 Bošnjaka proslavio uz šampanjac

Prije 22 godine, na današnji dan, 11. jula 1995. godine srpske snage na čelu sa Ratkom Mladićem ubile su više od 8.000 muslimana, uglavnom muškaraca i dječaka u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Posebno valja istaći da je veliki dio tog stanovništva bio zaštićen snagama holandskog bataljona UN-a koji se tada nalazio pod komandom potpukovnika Thomasa Karremansa.

Advertisements

Masakr kojeg su srpske snage činile na području Srebrenice trajao je punih 12 dana, a mučki je ubijeno 8.372 osobe. Ova brojka je znatno veća jer su nestajale kompletne porodice tako da za mnogim ljudima danas nema ko da traga.

Ovaj zločin protiv čovječnosti danas se smatra najvećim neuspjehom Ujedinjenih nacija (UN) na čijim tekovinama je stvorena Međunarodna zajednica i Evropska unija. Tadašnje mirovne trupe u Srebrenici nisu zaštitile živote nevinih žrtava koje su predate na milost i nemilost krvoločnom agresoru. Frapantno zvuči informcija sa su snage UN-a kojima je u vrjeme rata u BiH komandovao potpukovnik Keremans, Srebrenicu predale Mladiću što su dva funkcionera, koja su smatrana gospodarima života i smrti taj čin primopredaje Srebrenice nazdravila sa čašom šampanjca, objavljuje danas švedski portal NA u članku o genocidu u BiH pod naslovom “Ne zaboravimo Srebrenicu”.

Haber.ba” ističe da je na presudu Evropskog suda u Strazburu kojom je odlučeno da se protiv komadanta holandskog bataljona Thoma Karremansa neće voditi krivični postupak za saučešće u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Sa druge strane, 26. juna 2017. godine Okružni sud u Hagu donio je drugostepenu presudu prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

Ovom odlukom podržana je prethodna sudska presuda iz 2014. godine, prema kojoj su pripadnici holandskih mirovnih snaga znali da će Vojska Republike Srpske ubiti muškarce koji su se sklonili u bazu u selu Potočari, ukoliko budu primorani da izađu, kao što se i desilo. Sudski slučaj iz Holandije je skoro jedinstven u svijetu po tome što je jedna država iz mirovne misije UN pozvana na odgovornost.

Haber.ba” ističe i da su holandski vojnici koji su bili dio mirovnih snaga u BiH, u Srebrenici tražili odštetu od Vlade jer ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine i to u trenutku nakon što ju je ministarstvo odbrane nazvalo “nemogućom misijom”. Ministrica odbrane Janin Henis-Plashert prošle godine je priznala da je holandski bataljon koji je poslat u BiH bio “bez adekvatne pripreme… bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, da bi zaštitio mir koji više nije postojao”.

“To je bila nerealna misija, u nemogućim uslovima”, potvrdila je Henis-Plashert.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh