BiH

Neum: Kratkotrajna blokada Jadranske magistrale izazvala prometni kolaps prema Hrvatskoj i BiH

Jadranska magistrala u centru Neuma blokirana je u 11 sati na svega desetak minuta, iako je obustava prometa bila najavljena na pola sata, a “začepila” je promet iz ostatka Hrvatske prema Dubrovniku i obratno, te izazvala ogromne probleme.

Protesti u Neumu - AA

U centru Neuma blokirana je Jadranska magistrala, čime su građani ovog jedinog bh. grada s izlazom na more iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasti prema njima i problemima koje im svake ljetne sezone izazivaju prometni kolapsi za normalno odvijanje života, javlja Anadolu Agency.

Advertisements

Blokada Jadranske magistrale u svega desetak minuta je izazvala ogromne probleme i stvorila kilometarske kolone, ali i fizičke obračune ljude kojima se žurilo proći tim putem.

Neumljani okupljeni u Udrugu ‘Naš Neum’, na čelu s predsjednikom Daliborom Krešićem frustrirani prometnom izoliranošću svoga mjesta, su blokadu Jadranske magistrale najavljivali u više navrata, a današnji potez kako kažu im je očajnički, jer nisu imali drugog načina pokazali svekolikoj javnosti koje probleme ljeti proživljavaju, zbog ignorantskog ponašanja predstavnika vlasti prema njihovim problemima.

“Ovaj prosvjed danas je zbog nemogućnosti komunikacije što na hrvatsku stranu put Splita, što prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti, prema Čapljini i Mostaru. Građani Neuma su u ljetnoj sezonu u jako teškoj situaciju jer satima čekaju na graničnim prijelazima. Za vrijeme trajanja turističke sezone, građani Neuma, za odlazak bilo gdje su prisiljeni čekati u kilometarskim kolonama na granicama po više sati na visokim temperaturama ili riskirati vlastiti život i automobil na uskoj i opasnoj seoskoj cesti preko Svitave i tako svake godine tijekom turističke sezone“, razlog je današnjeg pothvata rekao je za Krešić.

Jadranska magistrala u središtu Neuma blokirana je u 11 sati na svega desetak minuta, iako je obustava prometa bila najavljena na pola sata, a “začepila” je promet iz ostatka Hrvatske prema Dubrovniku i obratno, te izazvala ogromne probleme.

Ova situacija dovela je do incidenta već u prvim minutama blokade, kada je jedan od vozača dolazeći iz smjera Kleka pokušao prijeći blokiranu cestu, te automobilom nasrnuo na jednog od prosvjednika koji su blokirali cestu, što rezultiralo vraćanjem udaraca praznom gumom po njegovom automobilu.

Današnji prosvjed kako ističu organizatori održan je na svega desetak minuta i pokazao ogromne problem, a ako ne bude urodio plodom da se vlasti solidariziraju s njihovim problemima i nađu rješenje, bit će primorani poduzeti radikalnije mjere.

S obzirom na to da su gužve na granicama ionako već ogromne, prosvjed blokiranjem magistrale u svega nekoliko minuta je stvorio kilometarske kolone na graničnim prijelazima Neum – Klek i Neum – Zaton Doli.

Organizatori prosvjeda poručuju kako su nebrigom BiH i Hrvatske ostali u teško izdržljivoj prometnoj izolaciji koja se manifestira kroz dvije (uskoro potpuno) Schengenske granice te strašno lošu cestu preko Svitave izgrađenu zapravo za potrebe tamošnje hidroelektrane, a ne da bude glavna poveznica jedinog bh. grada na moru s ostatkom države.

Neumljani već godinama zahtijevaju da se njihovi problemi riješe, ali sluha s pozicija odgovornih, kako ističu nema.

“Rješenje im je odavno ponuđeno, njime nitko ne gubi, a svi dobivaju. Ali nas se uporno ignorira. Zato smo prisiljeni na ovakav čin. Žao nam je turista, ali situacija je za nas postala neizdrživa'“, stav je Neumljana.

Prijedlog za rješenje problema, prema općinskim vlastima, s kojima se slažu i organizatori prosvjeda, je da se za ljude s neumskom adresom otvori malogranični prijelaz Radež – Vukov Klanac prema Opuzenu i Metkoviću te prijelaz Imotica – Duži prema Dubrovniku.

Razloga za to kako naglašavaju su svakodnevne potrebe stanovništva, hitni slučajevi, odlasci liječnik, djece u škole i na koncu normalan način života.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh