BiH

Sarajevo: Počela zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sa saradnicima, dočekao je ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića i njegove ministre, javlja Anadolu Agency.

Zajednička sjednica -AA

Zatim će Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske održati zajedničku sjednicu na kojoj će se razgovarati o saradnji u euroatlantskim integracijama i regionalnim inicijativama, finansijama, privredi, zaštiti okoliša, energetici, poljoprivredi, turizmu, saobraćaju i komunikacijama, odbrani, sigurnosti i pravosuđu, kao i saradnji na području obrazovanja, mladih, nauke, kulture, sporta, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja.

Advertisements

Najavljeno je da bi među temama trebala biti uspostava zajedničkog tima za pregovore s Hrvatskom o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, razmatranje sporazuma o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici.

Poslije zajedničke sjednice planirano je i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma: ugovora između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o evropskom partnerstvu, sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o saradnji u oblasti turizma, zatim ugovora između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, memoranduma o saradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH i protokola o saradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba.

Zvizdić i Plenković su jučer imali bilateralni susret u Sarajevu.

Nakon zajedničke sjednice dva kabineta i članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH održaće sastanak s delegacijom Vlade RH.

Prva zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH održana je u drugoj polovini juna 2010. u vijeme kada je na čelu hrvatske vlade kao premijerka bila Jadranka Kosor, a Vijeća ministara BIH Nikola Špirić.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh