BiH

Bildt: “Jedini put naprijed za zapadni Balkan je ubrzanje evropske integracije”

Bivši švedski premijer i kopredsjedavajući Evropskog vijeća za vanjske poslove (ECFR) Carl Bildt, predsjednik Međunarodnog instituta za strateške studije i predsjednik osnivačkog vijeća Centra za sigurnosnu politiku iz Ženeve François Heisbourg i specijalni savjetnik u Evropskoj komisiji Robert Cooper posjetili su danas Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu i sastali se s generalnim sekretarom ove organizacije Goranom Svilanovićem.

Carl Bildt - nezavisne

Zvaničnici su razgovarali o evropskoj integraciji i stabilnosti zapadnog Balkana, posebno u kontekstu regionalne saradnje i predstojećeg samita u Trstu, piše “Fena”…

Advertisements

“Dalje proširenje Evropske unije je imperativ, a jedini put naprijed za zapadni Balkan je ubrzanje evropske integracije. Za obezbjeđivanje članstva će trebati vremena s obzirom da to nije lak put. Međutim, potrebne su snažne ekonomske reforme kako bi ove zemlje bile kvalificirane za članstvo, a regionalna saradnja je snažan alat da se regionu da neophodan podsticaj”, rekao je Bildt.

Kazao je da od lidera na Balkanu očekuje da naredne sedmice u Trstu usaglase određene konkretne korake da bi se obezbijedila stabilnost u regionu te ubrzale reforme u njihovim zemljama što će ih približiti Evropskoj uniji.

Svilanović je izrazio optimizam u pogledu predstojećeg samita zapadnog Balkana u Trstu i izrazio nadu da će se postići dogovor o akcionom planu kojeg je pripremilo Vijeće za regionalnu saradnju zajedno s vladama iz regiona, čime će započeti novo poglavlje u napretku regiona ka ekonomskom i društvenom prosperitetu i pristupanju Evropskoj uniji.

“Akcionim planom su predviđeni projekti koji vode ka boljem i bržem napretku regiona u trgovini, povezanosti, konkurentnosti, digitalnoj agendi. Plan je katalizator procesa evropske integracije, ali nije zamjena za postojeći okvir i mi želimo da vidimo da naše ekonomije iskoriste ovu mogućnost i provedu promjene na korist svojih građana”, istakao je Svilanović.

Heisbourg je ponovio da region daje znake ozbiljne nestabilnosti i da lideri na Balkanu, ali i Evropska unija moraju brzo djelovati i iskoristiti trenutak da se region zadrži na evropskom putu.

Osvrnuvši se na nastojanja regiona da se pridruži EU, Cooper je istakao vladavinu prava kao ključni stub koja se mora unaprijediti u zemljama koje teže EU, s obzirom da je Unija zajednica prava i ne može prihvatiti nove članove ukoliko njihov pravosudni sistem ne zadovoljava visoke standarde, odnosno djeluje na kompetentan način i predstavlja pouzdanog partnera, saopšteno je iz RCC-a.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh