BiH

Dok mladi zbog posla napuštaju zemlju, BiH se kocka sa 30 miliona eura namjenjenih za zapošljavanje

Za vremenski period od 2017. do 2020. godine, Bosna i Hercegovina bi mogla izgubiti novac iz EU fondova. Razlog – nerazvijena državne strategije u oblasti zapošljavanja.

I ovaj rok je BiH profulala pa je sa 30. junom zvanično istekao rok za izradu državne strategije za zapošljavanje. U zemlji u kojoj se zaposlenje, pa makar ono bilo i na štetu radnika (bez prijava i uplata zdravstvenog i socijalnog osiguranja) i sa platom od smješnih 500 do 600 KM, smatra životnom šansom, nedopustivo je tolerisanje i prihvatanje bilo kakvog objašnjenja naših političara o nepostojanju konsenzusa ili neznanju jer tobože nismo stručni za izradu strategija za zapošljavanje naših ljudi baš kao što niko u ovoj državi ne zna engleski jezik pa ne može prevesti pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Advertisements

U resornom Ministarstvu civilnih poslova brane se činjenicama da programom rada za ovu godinu nije planiran krajnji rok ali, za Boga miloga, mora li BiH uvijek čekati zadnji voz za ukrcavanje?!

Iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH procurile su informacije da je EU ponudila da poveća svoju postojeću podršku reformama u zapošljavanju kroz program podrške za sektorski budžet. Ali, kako EU funkcioniše po pravilima, ta pomoć mora biti snovana na strategiji za sektor zapošljavanja za cijelu zemlju, u kojoj je naveden ukupan okvirni pregled prioriteta i budžetiran akcioni plan.  Zahvaljujući svom javašluku, nebrizi za stanovništvo ove zemlje, BiH do sada je već mogla iskoristiti 30 miliona eura, a brojna omladina već je mogla hljeb zarađivati u svojoj, a ne u prekookeanskim zemljama. Zanimljivo je da je EU okvirno naznačila 30 miliona što znači da bi u skladu sa potrebama i opravdanošćiu taj iznos mogao biti i veći.

“U slučaju da Evropska komisija na vrijeme ne dobije pregled predloženih reformi koje treba podržati, postoji mogućnost da sredstva neće biti uključena u program za 2018. godinu, odnosno, da taj novac bude izgubljen”, poručeno je iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

Dok vlasti BiH konačno ne počnu raditi za dobrobit ove države i njenih građana, teško da se bilo kakav napredak može očekivati, naprotiv, zagledamo li se u budućnost nestanak i gubitak ove zemlje sve je izvjesniji baš kao i rečenice Bilo jednom na brdovitom Balkanu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh