BiH

Užasan prizor uplašio građane: Vrbasom je tekla krv!

Vrbasom je tekla, ni više ni manje, nego krv. To su rezultati zvanične inspekcije koja je prije mjesec dana izašla na teren na poziv šokiranih građana.

Krv u Vrbasu - ATV

Građani koji se tada bili na obalama Vrbasa, svjedočili su da je više od sat vremena rijeka bila potpuno crvena. Sada se tome, zna i razlog.

Advertisements

“Mi smatramo da je to životinjskog porijekla. Sumnjamo na krv. Znači da ljudi nesavjesno odbacuju proizvode od klanja životinja i nesavjesno se ponašaju. Samim tim zagađuju ne samo nas već i sami sebe”, kaže Janko Kecman, Odjeljenje za inspekcijska poslove.

Da takva pojava nažalost ne iznenađuje, svjedoči i Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu Banja Luke.

Kaže, (bh. entitet) Republika Srpska nema sistem upravljanja životinjskim otpadom. Zato se, u Vrbasu može naći i životinjska krv koja može imati kobne posljedice, piše “ATV“…

“Ne bi trebalo da se zanemaruje i da se jednostavno dopusti da se tako nešto dešava, da se pokuša tome stati u kraj jer je sav otpad, pogotovo otpad u ovom slučaju životinjskog porijekla izuzetno štetan po životnu sredinu jer najčešće govorimo o otpadu koji je potencijalno opasan jer može da izazove zaraze kako kod životinja tako i kod ljudi”, rekla je Iva Miljević, Centar za životnu sredinu Banja Luka.

Iz Gradske uprave poručuju – nema mnogo toga što možemo da uradimo. Odgovor na pitanje ko je kriv, očekuju od građana. Apeliramo da ih nazovu ukoliko imaju bilo kakve informacije.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh