BiH

Zmaj od Bosne, Husein kapetan Gradaščević, uskoro će dobiti turbe

Gradačac je mjesto gdje je u toku izgradnja turbeta Zmaja od Bosne, Huseina-kapetana Gradaščevića koji se smatra jednom od najznamenitijih bosanskih historijskih ličnosti jer je još 1831. godine predvodio Pokret za autonomiju BiH od Osmanskog carstva.

Ovaj bosanski velikan umro je u Turskoj u 31. godini  života i nikad se nije razaznao način i okolnosti njegove smrti. Ukopan je u istambulskom naselju Ejuba, a bosanske vlasti podnijele su zahtjeve za prebacivanje njegovih posmrtnih ostataka u rodni Gradačac.

Advertisements

Ideja o podizanju turbeta Gradaščeviću ponikla je od današnjeg reis –ul –uleme u BiH, a tadašnjeg muftije Tuzlanskog, Huseina ef. Kavazovića.

Kako piše “INS”, Šemsudin Kavazović, zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tvrdi da je “na Ejubu locirano deset mezara od kojih bi jedan trebao biti Husein-begov. Sa ciljem identifikacije, od Gradaščevićevih potomaka u BiH već su uzeti DNK uzorci kako bi se identificiralo tijelo Gradaščevića”, tvrdi Kavazović.

“Mi se ponosimo na Husein-begom, znanog kao Zmaja od Bosne. Historija je pokazala, da je Zmaj od Bosne izborio autonomiju, ne bi ovolike žrtve u Bosni bile svakih nekoliko decenija”, kazao je za “INS” Šemsudin Kavazović.

Haber.ba” podsjeća da je Gradaščević i ostali prvaci tadašnje Bosne tražio samo ono što je Porta već ranije dala Srbiji, autonomiju u sastavu Osmanskog carstva, a izrazili su i nezadovoljstvo teritorijalnim ustupcima koje je osmanska vlast pravila Srbiji na račun Bosne.

Gradaščevićev Pokret za autonomiju Bosne historija je okarakterisala kao pravi bosanski pokret jer je u sastavu njegove vojske bilo vojnika svih vjerskih konfesija.

Bosna i Hercegovina i dan danas čuva spomen na svog Husein kapetana Gradaščevića, a u njegovu čast nastala je i poznata sevdalinka “Sa Gradačca bijele kule Zmaja od Bosne”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh