BiH

ISHOD JUČERAŠNJIH PROTESTA SREDNJOŠKOLACA: U PARLAMENTARNU PROCEDURU UPUĆEN ZAKON KOJI ZABRANJUJE FENOMEN “DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM”

Prijedlogom zakona o zabrani segregacije u obrazovanju zatražena i zaštita i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, te pisma ćirilice i latinice.

Rezultat jučerašnjih protesta srednjoškolaca iz Jajca, kojim su se pridružili i brojni srednjoškolci okupljeni oko Asocijacije srednjoškolaca u BiH, je pokretanje parlamentarne procedure u vezi sa Prijedlogom zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u Federaciji BiH, kojim se utvrđuje utvrđuje da je svaki oblik fizičkog razdvajanja osoba, posebno đaka, studenata i nastavnika, segregacija i diskriminacija.

Advertisements

“Haber.ba” podsjeća da je presudom Ustavnog suda naložena zabrana prakse “dvije škole pod jednim krovom”, čime su vlasti obavezane na zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda.

U navedenom Prijedlogu zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u FBiH tražena je i zaštita i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, te pisma ćirilice i latinice ali sa mjerama zaštite i sprečavanja da korištenjem ovog prava dođe do segregacije.

“Haber.ba” podsjeća i da bez obzira na postojanje Federalnog ministarstva obrazovanja u skladu sa Ustavom BiH, isključivu nadležnost imaju kantoni što znači da je na kantonima provođenje presude u slučaju “dvije škole pod jednim krovom”, a ne na Federalnom parlamentu. Političari ove zemlje su u nekoliko navrata ukazivali da je ključni problem usklađivanje nastavnih planova i programa, zbog čega su i nastali spomenuti fenomeni školskih uređenja.

Podsjećamo, pred zgradom Vlade Srednjo – bosanskog kantona više od 300 srednjoškolaca protestovalo je zahtjevajući da se na području Jajca ukine praksa “dvije škole pod jednim krovom”. Na skupu su istaknuti i transparenti sa natpisima o kojima su govorili brojni svjetski mediji, kao što je “embargo za suživot” i “vrijeme je za školovanja”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh