BiH

FBiH: Najveće plate u Sarajevskom, a najniže u Srednjobosanskom kantonu

Najviša prosječna neto plaža u Federaciji BiH u prošloj godini bila je u sarajevskoj općini centar i iznosila je 1.197 KM, dok je najniža registrovana u Doboj-istoku u visini od 532 KM, pokazalo je istraživanje portala “Poslovni svijet”.

Obrazlažući ove navode istaknuto je da je u Općini centar u Sarajevu smješten i najveći broj državnih institucija. Druga po redu s najvišom prosječnom neto plaćom u prošloj godini je općina Ravno, koja pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa 1.161 KM.

Advertisements

Ako posmatramo kantone, najviša neto plata evidentirana je u sarajevskom kantonu (1.018 KM) a nakon sarajevske Općine Centar slijedi općina Novo Sarajevo sa 1.115 KM, a potom i općina Stari grad u Sarajevu sa 1.027 KM. U sarajevskom kantonu najniža plaća isplaćena je u Ilijašu i to u visini od 638 KM.

Neobično je da je u Zeničko-dobojskom kantonu veća plata u Kaknju nego u Zenici i to za 124 KM. U Tuzlanskom kantonu najviša plata ispaćena je u Tizli (874) a najniža u Doboj-istoku 532 KM.

U Dobretićima, Srednjobosanski kanton, isplaćena je najveća plata i to u visini od  913 KM dok je u Travnuku plata iznosila 661 KM.

U Hercegovačko – neretvanskom kantonu prednjači općina Ravno sa visinom plate od  1.161 KM, a zatim u Gradu Mostaru 1.042 KM, zatim slijede Jablanica sa 942 KM i Konjic 766 KM.

Bihać prednjači u Unsko – sanskom kantonu gdje je plata isplaćena u visini od 929 KM dok u Livanjskom kantonu prednjači  Bosansko Grahovo sa prosječnom neto plaćom od  1.006 KM.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh