BiH

Srčani udar pilota razlog pada aviona u Mostaru

Srčani udar pilota razlog je avionske nesreće koja se 13. maja desila u Mostaru i u kojoj je poginulo 5 osoba od kojih je troje djece.

Navedeni razlog nesreće objavljen je u izvještaju kojeg je dana Minsitarstvo prometa i komunikacija BiH i istražitelji uključeni u slučaj, predstavilo bh. javnosti. U izvještaju stoji i da je pilot srčani udar doživio 15 minuta nakon leta.

Advertisements

“U cilju populacije aviosporta avioklub je odlučio organizovati manifestaciju “Dani otvorenih vrata” kako bi omasovili članstvo u svom aeroklubu.

Na njima je trebalo učestvovati više aviona, tri žirohelikoptera i padobranski klub sa izvođenjem tandem skokova koji su otkazani zbog vremenskih neprilika.

Organizator je “letove”, rekao je Begić, nazvao panoramskim, ali na kartama koje je prodavao nazvao ih je “informativnim”.

“Informativni letovi ne postoje”, dodao je Begić, te je rekao kako aeroklub ne posjeduje ni pistu za letenje.

Avion koji je pao obavio je 14 letova tog dana, a pilot koji je nastradao taj dan je letio 12 puta uključujući i let u kome je stradao, ispričao je Begić, te je objasnio da su drugi piloti koji su učestvovali u ovoj manifestaciji letjeli manje, te da su ih mijenjali drugi piloti“, pojasnio je glavni istražitelj u slučaju pada aviona, Salko Begić.

Begić je naveo i da  izvještaj sadrži 67 stranica, sa više od 700 dokumenata koji potvrđuju uzrok avionske nesreće.

Postupna ispitivanja uzroka nesreća sprovedena je u skladu sa standardima i međunarodnim procedurama provela Komisija koju je imenovalo Ministarstvo prometa i konunikacija BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh