BiH

Pacijenti onkologije KCUS-a protestuju pred bolnicom

Više od 100 onkoloških pacijenata Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protestuju ispred tog centra jer već duži vremenski period ne rade aparati za zračenje koji su neophodni za nastavak terapije u liječenju karcinoma.

Zdena Šarić – Pisker  iz Zenice na Kliničkoim centru je na liječenju od 15. maja. Njeno zdravlje ovisi o zračenju. Do sada je primila 16 zračenja (tri unutrašnja i 4 hemoterapije i prekida joj se tretman iz razloga što su aparati u kvaru).

Advertisements

Zdena i ostali onkološki pacijenti jučer su obaviješteni o prekidu terapije i odpuštanju pacijenata kućama, te da se sami snalaze za nastavak liječenja u nekim drugim centrima u BiH. Razočarenje sa Zdenom dijeli i Hajra iz Bužima koja bi na dalje liječenje trebala ići u Tuzlu ili Mostar. Do sada je uradila 5 terapija sa zračenjem i jednu hemoterapiju. Iako bi proces liječenja trebao još trajati  Hajra je otpištena kući.

Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju medijima je potvrdio da je KCUS krenuo u proces nabavke nove opreme koja je trebala biti zamijenjena još prije 5 godina. Bešlija tvrdi da će se pronaći sistemsko rješenje koje neće ugroziti pacijente, a jedno od mogućih rješenja je popravka aparata (kroz par dana) ili će se dogovoriti zračenje sa medicinskim centrima koji imaju adekvatnu tehnologiju.

Nasuprot izjavama dr. Bešlije, članovi porodica pacijentica kažu da su kontaktirali bolnice u Mostaru i Tuzli, ali da im je rečeno da nema dovoljno slobodnog mjesta nego da je na raspolaganju samo deset slobodnih kreveta.

Okupljene pacijentice poručile su da neće ići iz bolnice bez obzira na posljedice.

Haber.ba” ističe da kvar na linearnom akcelatoru na aparatima za zračenje traje već nekoliko dana, a serviser je odbio da vrši popravke zbog ranijeg neplaćanja usluge popravke.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh