BiH

Utvrđeni iznosi školarina na Univerzitetu u Tuzli: Ko će godinu plaćati 200, a ko 14.000 KM?

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas odluku koja propisuje koliko će iznositi školarine na Univerzitetu u Tuzli.

Univerzitet u Tuzli - Nezavisne.com

Cijene variraju u ovisnosti da li se radi o redovnim studentima koji se finansiraju iz budžeta ili pak samofinansirajućim i vanrednim studentima.

Advertisements

“Redovni studenti koji se finansiraju iz budžeta TK i nisu zaposleni, u narednoj akademskoj godini plaćat će 100 maraka po semestru. Redovni studenti integriranog prvog i drugog ciklusa studija, koji se finansiraju sami, plaćat će školarinu od 900 KM po semestru na Akademiji dramskih umjetnosti i Medicinskom fakultetu, 750 KM po semestru na Elektrotehničkom, Farmaceutskom, Mašinskom, PMF-u, Rudarsko-geološkom i Tehnološkom fakultetu te 600 KM po semestru na Edukacijsko-rehabilitacijskom, Ekonomskom, Filozofskom, Elektrotehničkom (Odsjek tehnički odgoj i informatika) i Fakultetu za tjelesni odgoj i sport”, potvrdio je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta TK, prenosi “Faktor”…

On je dodao da vanredni studenti koji prvi put upisuju studijsku godinu plaćaju 750 KM po semestru na Ekonomskom fakultetu odnosno Odsjeku poslovne ekonomije te na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport.

Odlukom koju je usvolijla Kantonalna vlada određene su i cijene za studente drugog i trećeg ciklusa studija.

“Kada je u pitanju drugi ciklus studija studenti koji se sami finansiraju plaćat će školarinu 2.400 KM za studijske programe koji traju jednu godinu, a 2.400 KM po godini za studijske programe koji traju dvije godine. Treći ciklus studija (doktorski studij op. a.) koštat će 9.000 maraka na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, 10.000 KM na Filozofskom fakultetu, 12.000 na Edukacijsko-rehabilitacijskom, Ekonomskom, Medicinskom, Pravnom i Tehnološkom fakultetu te 14.000 KM na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu”, rekao je ministar Muratović.

Podsjećamo, prema ranije donesenoj odluci Vlade TK na prijedlog Senata Univerziteta u Tuzli, na prvi ciklus studija na fakultetima, odnosno Akademiji, upisat će se ukupno 2.380 studenata, od toga 1.110 studenata koji se finansiraju iz budžeta TK, 1.210 studenata koji se sami finansiraju i 60 vanrednih studenata. Na drugi ciklus predviđen je upis minimalno 546, a maksimalno 1.295 studenata, dok je na treći ciklus predviđen upis minimalno 79, a maksimalno 159 studenata.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh