BiH

U sarajevskim školama biće postavljene karte genocida u Srebrenici

Diplomirani ekonomista iz Kaknja Mugdim Cvrljo, pokrenuo je projekat pod nazivom “Genocid na karti”. Cilj projekta je mladima prikazati dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Dešavanja u Srebrenici u tom periodu ispričana su na razne načine, kroz knjige, dokumentarne emisije, a u toku mog izučavanja tih dešavanja uočio sam da nigdje nisu opisana na topografskoj karti. Genocid ima četiri faze, a to su planiranje, realizacija, prikrivanje i negacija. Ove prve tri agresor je sprovodio po kartama, a to sam ja poslije dokumentovao na ovoj karti genocida”, objasnio je Cvrljo koji je na svojim kartama prikazao  lokacije masovnih zarobljavanja Srebreničana i njihove egzekucije, kao i 39 masovnih grobnica.

Advertisements

Izvori ovog topografa bili su djela istaknutih bh. historičara, dokumenti Haškog tribunala i Suda BiH, a dobar dio podataka prikupio je i tokom višegodišnjeg učestvovanja na Maršu mira.

Karta koja mapira genocid u Srebrenici prezentovana je na Koordinaciji tijela ministara obrazovanja kantona Federacije BiH i federalnoj ministrici obrazovanja, ali je odluka o njenom postavljanju u školama za sada donesena samo za područje Kantona Sarajevo.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh