BiH

Danas Dan bijelih traka

Povodom 25 godišnjice od srpsko – crnogorskog napada na stanovnike bh. općine Prijedor, danas će biti upriličena akcija pod simboličnim nazivom “Zajedno protiv negiranja“. Na taj način Sarajevo će obilježiti Dan bijelih traka.

Advertisements

Tokom akcije volonteri će na javnim mjestima i vozilima javnog prijevoza postaviti bijele plahte/trake na prozore i vozila u znak solidarnosti s Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na rukavima i označiti svoje domove.

I vozila javnog prijevoza u bh prijestolnici, Sarajevu danas su označena sa bijelim trakama koje imaju za cilj da podsjete na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine.

Haber.ba” ističe da je na današnji dan putem lokalne radiostanice te 1992. godine izdata naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Na ovaj način Bošnjaci i Hrvati Prijedora su u prvim danima nošenja traka ponižavani, maltretirani i psihički ubijani da bi kasnije bili odvedeni u zloglasne logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Veliki broj prijedorskih logoraša je nakon mučenja ubijen, a za mnogima se još uvijek traga.

Iz Udruženja žrtava genocida poziv za obilježavanje Dana bijelih traka poslan je i u sve javne ustanove od kojih se traži da isticanjem istih odaju počast prijedorskim žrtvama.

“Iz ovog Udruženja ističu da je u strateškoj kampanji etničkog čišćenja ubijeno i protjerano oko 50.000 iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatvaranja i mučenja  stravičnu torturu je prošlo oko 30.000 djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti”, navode iz saopćenja poredeći golgotu koju su preživjeli sa direktnim odjekom Drugog svjetskog rata i Holokausta.

“Najmanje što možemo da uradimo jeste ne dozvoliti da se nevine žrtve zaborave i počinjeni zločini negiraju”, navode iz Udruženja žrtava genocida pozivajući bh. javnost da podrže akciju isticanjem bijelih traka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh