BiH

Direkcija za evropske integracije ukazala na činjenice i zakonska ograničenja u nabavkama usluga prevođenja

U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH mogu biti angažovani samo poslovni subjekti registrovani za usluge prevođenja, kao što su prevodilačke agencije, a ne pojedinci.

Advertisements

“Bosna i Hercegovina ima dovoljno kvalifikovanih i kvalitetnih prevodilaca, što potvrđuje i skoro petnaestogodišnje iskustvo Direkcije sa prevodiocima angažovanim za pisano i usmeno prevođenje za potrebe procesa integrisanja. Prevod odgovora na upitnik Evropske komisije je najobimniji i najsloženiji prevodilački posao u vezi sa integracijom u EU.  Na njemu, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH mogu biti angažovani samo poslovni subjekti registrovani za usluge prevođenja, kao što su prevodilačke agencije, a ne pojedinci”, saopšteno je iz Direkcija za evropske integracije povodom natpisa o problemima sa  prevođenjem upitnika Evropske komisije.

“Kvalifikovani prevodioci sa višegodišnjim iskustvom, uglavnom rade samostalno, odnosno honorarno, ili za firme čija djelatnost nije prevođenje (univerziteti, međunarodne organizacije, banke i sl.). Isto vrijedi i za sudske tumače, koje Zakon o javnim nabavkama ne smatra registrovanim poslovnim subjektima. U dva javna poziva za nabavku usluga prevođenja odgovora na upitnik Evropske komisije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ponuđači nisu dokazali da raspolažu dovoljnim brojem kvalifikovanih prevodilaca ili se na poziv nisu ni javili”, pojasnili su u Direkciji iz koje navode sa intenzivno traže model angažmana dovoljnog broja kvalifikovanih prevodilaca koji bi osigurali kvalitetan prevod odgovora na upitnik Evrpske komisije.

Podsjećamo da navedeni odgovori trebaju biti na engleskom jeziku.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh