BiH

U ZHK danas neradni dan, slavi se “Dan svehrvatske državnosti”

U Hrvatskoj danas najobičniji radni dan. Dan državnosti Hrvatska će obilježiti tek 25. juna.

Advertisements

Međutim, u Širokom Brijegu, kao centru Zapadno-hercegovačkog kantona, ali i ostalim općinama tog kantona ili županije, kako je lokalnom stanovništvu uobičajnije, danas su sve javne institucije zatvorene. Tamo je danas praznik. Slavi se i praznuje državni praznik kojeg imenuju kao “Dan svehrvatske državnosti”.

Zanimljivo je da se ovaj dan u Hrvatskoj obilježava 25. juna, ali su vlasti u Širokom Brijegu nastavile obilježavati praznik kojeg je vrh Hrvatske sa 30. maja pomjerio na kraj juna tako da ovaj bosanskohercegovački gradić slavi godišnjicu prvog višestranačkog Sabora Hrvatske koju je uspostavljen dvije godine pred agresiju na BiH, 30. maja 1990. godine.

Opravdanje za praznikovanje, vlasti ZHK naveli su u saopštenju u kome tvrde da se ovaj datum zasniva Zakonom o praznicima i neradnim danima ZHK-a.

Haber.ba” ističe da je  u Hrvatskoj, iako se obilježava Dan Sabora danas radni dan dok će Dan državnosti obilježiti 25. juna.

Haber.ba” podsjeća i da se u Zapadno-hercegovačkom kantonu, koji je sastavni dio države BiH, ne obilježava 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, ali se uredno obilježavaju praznici Republike Hrvatske koji nemaju nikakave veze sa ovom zemljom.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh