BiH

Ministar odbrane Mađarske: “Naš osnovni interes je stabilnost BiH”

Delegacija Ministarstva odbrane i Armije Republike Mađarske, koju predvodi ministar odbrane Istvan Simicsko, doputovala je u službenu posjetu Ministarstvu odbrane BiH u okviru koje je održan sastanak s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Istvan Simicsko i Marina Pendeš - Anadolija

Advertisements

Nakon sastanka ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da su Mađarska i njeno ministarstvo odbrane od samog utjemeljenja Ministarstva odbrane BiH davali potporu BiH na njenom evropskom i euroatlanskom putu.

“Usaglasili smo se da naše zemlje, kao najvažniji prioritet i vanjskopolitički cilj imaju mir i stabilnost. Za BiH mir i stabilnost vidimo kroz europske i euroatlanske integracije i u tom smislu očekujemo i dalje njihovu punu podršku u tijelima EU ali i NATO kada govorimo o BiH, o aktiviranju MAP-a za BiH, ali isto tako kandidatskom statusu BiH sa aspekta priključenja EU”, rekla je Pendeš.

Kazala je da će 20. juna biti održano zasjedanje Sjeveroatlanskog vijeća i da će Mađarska dati punu podršku BiH za aktiviranje MAP-a, ali je istakla da to ne znači da će 20. juna biti aktivan MAP za BiH.

Ministri odbrane BiH i Mađarske tokom današnjeg sastanka razgovarali su i o unaprjeđenju bilateralnih odnosa kao i svih izazova s kojima se susreće ne samo regija nego i cijeli svijet a to su prijetnje koje se tiču terorizma, imigrantske krize, cyber kriminala i svi drugi sigurnosni izazovi.

“U tom smislu, mislim da smo našli zajednički jezik, a sve ćemo to pretočiti u naše daljnje sporazume, odnosno bazirati na našem memorandumu o razumijevanju koji smo već potpisali 2006. godine”, rekla je Pendeš.

Ministar odbrane Mađarske Istvan Simicsko je govoreći o sigurnosti u regiji izjavio da je osnovni interes Mađarske da BiH bude stabilna država.

“Naš je doprinos da vama pomognemo na putu priključenja EU. Dogovorili smo da prenesemo naša iskustva o priključenju NATO-u i EU što je za vas, smatram, veoma bitno”, rekao je Simicsko.

Podsjetio je da su mađarski vojnici prisutni u BiH od 1996. godine u bazi EUFOR-a u Butmiru i smatra da moraju ostati u različitim misijama, ne samo u BiH nego u cijeloj regiji.

“Dogovorili smo se da naši centri za mirovne operacije u budućnosti još jače sarađuju. U saradnju ubrajamo i različite kurseve, obuke što je bitan faktor. Bh. partnerima smo ponudili i generalštabni kurs u Mađarskoj. Naš je osnovni cilj da pomognemo BiH na putu ka priključenju EU i NATO i naš je osnovni interes da dalje budemo prisutni u BiH i damo sve da se što prije pridružite tim međunarodnim organizacijama”, rekao je mađarski ministar koji će danas posjetiti i mađarske vojnike koji služe bazi EUFOR-a u Butmiru.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh