BiH

Brammertz: “Još treba procesuirati 5.000 osoba za zločine u BiH”

“Žalosno je da se nakon 24 godine procesuiranja ratnih zločina na međunarodnom i nacionalnom nivou ti zločini još uvijek negiraju, da se ne prihvaćaju utvrđene činjenice i da se veličaju ratni zločinci, ocijenio je glavni tužilac Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) Serge Brammertz za “Avaz”, istakavši kako još treba procesuirati 5.000 osoba za zločine u BiH.

Serge Brammertz - Depo.ba

Advertisements

Tribunal u Hagu (ICTY) zatvara se krajem ove godine. Predmeti koji ostanu nezavršeni bit će okončani kroz tzv. Mehanizam za međunarodne sudove, na čijem će čelu biti aktuelni glavni tužilac Serge Brammertz.

U razgovoru za “Avaz” on ističe da mu je prioritet ekspeditivno završavanje suđenja i žalbenih postupaka. U predmetu “Stanišić i Simatović” suđenje će biti ponovljeno i ono počinje već 13. juna. U žalbenom postupku su kojem je Tužilaštvo podnijelo žalbu, te predmet “Šešelj”, u kome se očekuje drugostepena presuda krajem ove ili početkom iduće godine…

Brammertz očekuje mogućnost žalbe i u predmetu “Mladić”.

“Moj prioritet je i lociranje i hapšenje osmorice preostalih bjegunaca s Tribulala za Ruandu. Trojici od osmorice bjegunaca će se suditi na Mehanizmu. Konačno, tu smo i da pomognemo nacionalnim pravosuđima u krivičnom gonjenju za međunarodne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi”, kaže Brammertz.

“Kao što sam spomenuo u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti, koji sam podnio krajem prošle godine, imamo adekvatan pristup dokumentima, arhivima i svjedocima u sve tri zemlje – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Što se tiče neizvršenih naloga u predmetima za nepoštivanje Suda “Jojić i drugi”, predsjednik Tribunala je iznio taj problem pred Vijećem sigurnosti UN-a i očekujem da će sigurno to ponovo uraditi u svom sljedećem izvještaju. Očigledno je da to veoma zabrinjava i nas u Tužilaštvu, zato što se radi o vrlo ozbiljnim navodima”, rekao je on, dodajući da bjegunci nisu jedini problem u vezi s pravdom za ratne zločine u Srbiji.

“Situacija generalno ne ide u dobrom pravcu. Pozdravljamo, nakon dugotrajnog odgađanja, imenovanje novog tužioca za ratne zločine i unaprijed se radujemo saradnji s gospođom Snežanom Stanojković”, naveo je.

Sa druge strane strane, u saradnji s BiH tvrdi da nema otvorenih pitanja.

“Vrlo dobro sarađujemo s vlastima BiH, a to smo i potvrdili u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti”, rekao je, između ostalog Brammertz za “Avaz”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh