BiH

U Mostaru 35 mladih oživjelo rad Gradskog vijeća

Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji godinama funkcioniše bez izbora i bez Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće - AA

Advertisements

Tu činjenicu danas je promijenilo Vijeće mladih Grada Mostara, koje je zasjedalo u Gradskoj vijećnici te simulišući rad Gradskog vijeća Mostara, po prvi put dalo priliku mladima da razgovaraju i odlučuju o važnim pitanjima Mostara, javlja “Anadolu Agency”.

Predsjedavajući simuliranog vijeća Ivo Čarapina je prije početka sjednice kazao da je Vijeće mladih Grada Mostara u saradnji sa njemačkom fondacijom SHL i Gradom Mostarom, po prvi put u Mostaru, dalo priliku mladima da razgovaraju i odlučuju o lokalnim pitanjima.

“Ovo je prilika da mladi Mostara iznesu sve probleme koje vide, da razgovaraju u ovoj najvišoj instituciji Grada Mostara, ali i da ponude svoje riješenje”, kazao je Čarapina.

Tako je danas 35 mladih iz Mostara sjelo u stolice vijećnika mostarskog Gradskog vijeća, da rasprave i donesu demokratskim putem Odluke od važnosti za Mostar, a posebno za mlade.

Prije zasjedanja Gradskog vijeća, mladi vijećnici su se tri dana spremali kroz četiri odbora, u sklopu kojih su pripremiti odluke i projekte, koje će predložiti na zasjedanju Gradskog vijeća. Mladi koji su učestvovati u ovom procesu su birani javnim konkursom.

Problemi o kojima će razgovarati su “Promet, infrastruktura i urbanizam”, “Kultura, volonterizam i obrazovanje”, “Sport, ekologija i turizam”, te “Ekonomija i zapošljavanje mladih”, ali će se, kako je, naglasio predsjedavajući Čarapina danas na parlamentaran način u Mostaru razgovarati i od brojnim drugim temama.

“Dugo vremena nije bilo sjednica i upravo smo mi mladi osjetili ko će drugi nego mi. Mi koji želimo ostati živjeti u Mostaru i koji želimo odnositi promjene onakve kakve želimo vidjeti, a ne samo da čekamo ili da odlazimo. Mi smo se odvažili na ovaj čin i nadamo se velikoj podršci da se svi problemi koje smo identificirali riješe”, kazao je Čarapina.

Cilj ovog događaja je promovisati vrijednosti demokratije, javno donošenje odluka, te osnažiti mlade u provođenju ideja i projekata koje smatraju bitnim za razvoj lokalne zajednice.

Potpredsjednica Simuliranog Gradskog vijeća Grada Mostara Hana Benca ističe da je zbog nedefinisanog stanja jako teško biti mladi čovjek u Mostaru.

“Nije nepoznanica da je Mostar ‘grad slučaj’ i jednostavno se osjeti u svim sferama života da je jako teško ostati ovdje i razmišljati o ostanku, ako se ne promjeni situacija na bolje. Teško da ćemo direktno uticati na političare na ovaj način. Ali nadam se da će ovaj projekat pokrenuti lavinu sličnih projekata jer takav glas bi mogao ostaviti uticaj i na političare”, ističe Benca.

Članica SGV i koordinatorica Odbora za kulturu i volonterizam Anja Kresojević naglašava da je veoma važno da se mladi uključe u riješavanje problema Grada Mostara.

“Na nama je da radimo i da se nadamo, te svojim doprinosom ovaj grad činimo boljim”, kaže Kredoje. Naglasila je da su se svi mladi potrudili da daju doprinos i neka riješenja koja smatraju da se mogu implementirati u Mostaru.

Zahvalili su se gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću što im je dozvolio da koriste prostorije Gradske vijećnice i na podršci u nadi da će prepoznati njihove prijedloge i preuzeti na sebe koliko je to moguće.

Izrazivši zadovoljstvo okupljanjem mladih koji žele riještiti probleme Mostar gradonačelnik Ljubo Bešlić se mladima obratio riječima podrške.

“Predsjedniče vijeća Grada Mostara, vijećnice i vijećnici iznimna je čast i zadovoljstvo da vas danas mogu pozdraviti u Gradskoj vijećnici, mjestu koje bi trebalo biti mjesto demokratije Grada Mostara. Nažalost, moramo isto tako reći da Gradsko vijeće Mostara ne radi i koristim priliku da vas kao mlade ljude pozovem da vi kroz svoje rasprave zamjenite GV i donesete neke odluke koje su vrlo važne i vrlo bitne za razvoj i za društvo grada Mostara, kad su u pitanju mlade osobe”, kazao je Bešlić obrativši se mladima prije početka sjednice.

Iskazao je nadu da će mladi kroz svoje odbore pronaći dobra riješenje i pomoći administraciji grada Mostara da određene stvari zajednički riješe.

“Mi kao gradska administracija želimo uvažiti ono oko čega se vi složite u Gradu Mostaru i sigurno da ćemo vam dati priliku da nakon vašeg završenog rada da dođete sa vašim prijedlozima i prezentujute ih na kolegiju gradonačelnika i da na taj način pokušamo kroz administraciju bar po neki projekt vaš realizovati. Želimo biti na raspolaganju zajedno sa vama i dat vam podršku da zaista iskoristite ovo vrijeme i da se edukujete kao parlamentarci Grada Mostara”, kazao je Bešlić.

Na otvaranje sjednice Simuliranog vijeća mladih su nazočili uz gradonačelnika Bešlića, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, kao i građani koji su podržali mlade vijećnike Grada Mostara u njihovoj želji da se počnu donositi odluke u gradu na Neretvi, kao i u svim evropskim gradovima, uz potpunu angažovanost izvršne i zakonodavne vlasti.

Podsjetimo, lokalni izbori u Gradu Mostaru zadnji put su održani 2008. godine. Po isteku mandata izvršne i zakonodavne vlasti, izbori u Mostaru ipak, nisu održani 2012. godine kada su provedeni u ostatku Bosne i Hercegovine, jer je godinu ranije, 2011. donesena odluka Ustavnog suda BiH kojom su dijelovi Statuta Grada Mostara koji se odnose na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće suspendirani.

S obzirom da nije bilo političkog dogovora oko izmjene Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara lokalnih izbora u gradu na Neretvi nije bilo od 2008. godine, a posljednje Gradsko vijeće, koje je predvodio Murat Ćorić, u oktobru 2012. godine prestalo je sa djelovanjem.

Od tada Mostarom uptavlja gradonačelnik Ljubo Bešlić sa gradskom administracijom čime je blokiran čitav sistem za ekonomski, privredni i svaki drugi vid razvoja i napretka grada na Neretvi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh