BiH

Sarajevska razglednica: Kad se u srcu šehera sretnu časna sestra i pokrivena muslimanka…

Dok se po drugim balkanskim metropolama svađaju zbog izgradnje džamija i crkvi, u Šeheru na Miljacki i dalje istinskim vjernicima nije tijesno i ne smeta niko nikome.

Časna sestra i pokrivena muslimanka - Aura.ba

Advertisements

Naviknuti na osporavanje, nadaleko čuvene sarajevske multikulture, o kojoj laju sa svih strana, a posebno oni iz zapadne Hercegovine, pred ovim slikama smo zatreptali, ushićeno je naš reporter Adnan Kadić prihvatio se posla i napravio sjajnu seriju razglednica sarajevskog života i multi života, piše “Aura“…

Slika je nastala pred sarajevskom gradskom čeperku od nekoliko stotina kvadratnih metara, na kojem se tačno u podne čuje ezan sa Begove džamije, pa zvona sa Katedrale i Pravoslavne crkve.

Andrić je jednom prilikom rekao da se po ovome i vrijeme u Sarajevu razlikuje, jer svako ima svoje sekunde tačno u podne. Ima istine u tome, ali zar je to najvažnije i najsvetije u gradu u kojem ljudi žive “sarajevski duh“.

Pogledajte kako na sred ulice, u pola bijela dana, sarajevski, mahalski, gotovo sestrinski razgovaraju časna sestra i bula. Slučajno su se srele, slučajno ih je uhvatio objektiv fotoreportera portala “Aura.ba”). Časna krenula u Katedralu, bula u Begovu džamiju.

Obje imaju obaveza. Ipak, lijepa, komšijska riječ je najpreča. Ostale su tu, ćaskajući i gledajući jedna drugu o oči, desetak minuta. A onda se rastale, uz ono obavezno sarajevsko:

“Haj, vidimo se. Prijatno ti. Dođi na kahvu, kavu, kafu….“. Nije izostala ni ramazanska čestitka.

I eto, dok po drugim balkanskim metropolama se svađaju zbog izgradnje džamija i crkvi, u Šeheru na Miljacki i dalje istinskim vjernicima nije tijesno i ne smeta niko nikome.

Ova slika mogla bi biti i bosanski megafon. U dušama Bosanaca ona to i jeste. Ali, narod ne smije da pokaže svoje lice širom BiH. Pogani su vladari. Fašisoidni!


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh