BiH

Avion koji se srušio u Mostaru bez dozvole prevozio putnike uz naknadu?

Nakon pada malog sportskog aviona u Mostaru, u kome su život izgubile dvije odrasle osobe i troje djece, pojavile su se spekulacije vezane za okolnosti pada aviona.

Avionska nesreća u Mostaru - Anadolija

Advertisements

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, u saradnji sa BHDCA, poduzeo je aktivnosti za utvrđivanje uzroka pada aviona i formirao Tim za avionske nesreće. Na neke okolnosti niko iz institucija odgovornih za provođenje domaće i međunarodne regulative, ponajprije ministar komunikacija i prometa kao i rukovodioci BHDCA, nije se oglasio niti pojasnio eventualne proceduralne nepravilnosti.

Naime, avion, koji je zaveden u Registru, nije bio predmet izdavanja dozvole za izvođenje radova iz zraka. Takva vrsta dozvole izdaje se u skladu sa Pravilnikom o izdavanju potvrde za pružanje usluga iz zraka, što se primjenjuje na operacije pružanja usluga iz zraka koje se obavljaju za nadoknadu ili najam.

Iz informacija do kojih je došla “Slobodna Bosna“, evidentno je da su se tog kobnog dana vršile nedozvoljene operacije prevoza putnika uz naknadu. Bilo je planirano više od stotinu lica koja bi se panoramskim letom “provozala” iznad dijela Jasenice i Rodoča, što je pilot uredno naplaćivao, čime je prekršio Zakonske odredbe iz oblasti bezbjednosti zračnog saobraćaja.

Postavlja se, također, i pitanje odgovornosti Ministarstva komunikacija i prometa i BHDCA, da li je vršen adekvatan nadzor na provođenjem zračnih operacija, i da li su one bile u suprotnosti sa dozvolom koju je izdala BHDCA.

Nije ovo prvi slučaj da se odredbe ovog Pravilnika krše, što je za posljedicu imalo smrtne ishode. Prije nekoliko godina, u Zalužanima se također srušio avion u kojem su stradali svi članovi posade, pilot i padobranci, a uzrok do danas nije objavljen niti je iko odgovarao za tu nesreću. Tada se u avionu nalazilo pet osoba, a bio je registrovan za prevoz maksimalno četiri osobe.

Identična je situacija i u Mostaru, gdje je također avion bio registrovan za četiri osobe, a bilo ih je pet.

Ukoliko se utvrde ove činjenice, koje su prouzrokovale proceduralne nepravilnosti, a koje su evidentno uticale na sigurnost zračnih operacija, Ministarstvo komunikacija i prometa i BHDCA moraju snositi i odgovornost za ovu tešku nesreću, a država će vjerovatno morati platiti odštetu porodicama poginulih.

Vodeći se načelima etičkih kodeksa, kao i iskustvima u demokratskim razvijenim društvima, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je davno trebao podnijeti ostavku, piše “Slobodna Bosna”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh