BiH

Godišnjica masakra: Sarajlije poginule u redu za hljeb

Sarajevo je 1.425 dana bilo pod opsadom. Bez hrane, vode, struje… Kilometrima se pješačilo po vodu ili komad hljeba, izbjegavajući snajperske metke i granate. Međutim, upravo dok su čekali na hljeb, poginulo je 26 Sarajlija, na današnji dan prije 25 godina.

Sarajevo / Ferhadija - Reuters

Advertisements

Tog tragičnog dana, čekajući u redu za hljeb, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate kalibra 82 mm ispaljene oko 09.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić, piše “N1“…

Užasne slike stradanja obišle su svijet. Scene iz Ferhadije zabilježene kamerom snimatelja Dževada Čolakovića svjedoče stradanju, svjedoče masakru.

Nažalost, to nije bio jedini put tokom opsade da građani Sarajeva ginu u redovima za osnovne namirnice.

Fotografije ratnog Sarajeva koje i danas često obiđu svijet svjedoče o ponosu i prkosu.

Znali su da smrt vreba sa svih strana, ali su ponosno i strpljivo hodali i čekali u redovima za hranu i vodu.

Mnogi i danas kažu da nisu ni svjesni kako su mogli nositi sve te kanistere, ali i prkositi mirnim korakom pješačeći grad do punktova.

No, nažalost “ciljevi” su često bili civili u redovima za kap vode i koru hljeba:

  • 15. januara 1993. godine poginulo je osam, a ranjeno 20 ljudi u redu za vodu kod Sarajevske pivare.
  • iste godine, 12. jula na Dobrinji, u redu za vodu ubijeno je 13, a ranjeno 15 civila.
  • 18. juna 1995. godine granatiran je red za vodu na Dobrinji; tada je ubijeno sedam i ranjeno 12 civila.
  • 21. juni 1995. godine se također desio masakr u redu za vodu na Dobrinji i tom prilikom je šestero poginulo i 15 ranjeno.

Opsada grada Sarajeva je bila skoro četverogodišnja blokada Sarajeva za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.
Sarajevska je opsada sa 1.425 dana jedna od najdužih u historiji modernog ratovanja.

Za vrijeme opsade prosječno je dnevno padalo 329 granata na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh