BiH

Pedeset napada na novinarke u posljednje tri godine

Nasilje nad novinarkama u porastu je u BiH. O tome svjedoči podatak da je u posljednje tri godine “Linija za pomoć novinarima” zabilježila 50 napada na novinarke, koji su praćeni prijetnjama smrću, uvredama na spolnoj osnovi, mizoginijom i drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Nasilje nad novinarkama u porastu je u BiH - Fena

Advertisements

Rečeno je to danas u Sarajevu na treningu o temi radno-socijalnih prava novinarki i unapređenju mehanizama njihove zaštite kroz primjenu postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira, piše “Fena”…

Istaknuto kako se novinarkama svakodnevno krši pravo na slobodu izražavanja, na pristup informacijama, na slobodu kritike javnih zvaničnika, kao i pravo na siguran, plaćen i dostojanstven rad.

Novinarke dožive do tri puta više komenatara na društvenim mrežama koji sadrže zlostavljanje u nekoj formi, nego njihove muške kolege“, rekao je Edin Ibrahimefendić iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Naglasio da svako uskraćivanje prava novinarkama po osnovu radno-socijalnih prava ima za posljedicu smanjivanje njihovog prisustva u medijima, a to sa sobom vuče i niz drugih posljedica – od smanjivanja kvaliteta rada samih medija, pa do nepostizanja ravnopravnosti žena u društvu.

Ovom prilikom, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić poručio je da je neophodno konstantno sprovođenje edukacija za institucije i policiju u korist zaštite novinara, ali i da ih društvena zajednica mora prepoznati kao bitne i od značaja.

Dugogodišnja novinarka i edukatorica Arijana Saračević ukazala je na važnost da novinari posebno mlađe generacije znaju da postoji “Linija za pomoć novinarima” kojoj mogu da se obrate i traže pomoć u slučaju napada ili prijetnji.

Današnja radionica u Sarajevu održana je uz finansijsku podšku švedske organizacije “Civil Rights Defenders” s ciljem razvijanja svjesnosti novinarki i drugih medijskih uposlenica o rodno zasnovanom nasilju i mogućnostima zaštite kroz efikasniju primjenu zakonskog okvrira u BiH, kao i dostupnih međunarodnih mehanizama.

Ovo je samo početak niza aktivnosti koje će Udruženje BH novinari provesti u BiH u ovoj godini da bi skrenuli pažnju na učestalost nasilja nad novinarkama, te potaknuli nadležne institucije da više koriste vlastite mehanizme i pravno efikasne načine zaštite novinarki u slučajevima diskriminacije i drugih oblika kršenja ženskih ljudskih prava u medijima, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh