BiH

BEVANDA: “MMF NE DA NOVAC BEZ AKCIZA!”

Vjekoslav Bevanda (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH, rekao je jučer za “Avaz” da se jasno zna ko pokreće inicijativu da ponovo bude poslan u proceduru set zakona o akcizama, čije je usvajanje nedavno doživjelo dva neuspjeha u Državnom parlamentu.

Vjekoslav Bevanda - Nezavisne.com

Advertisements

Jasna procedura

Bevanda kaže da je Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH jedini zadužen da predlaže zakone iz ove oblasti. O najavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da će biti pokrenuta nova procedura i da je već osigurana parlamentarna većina da ovaj zakon bude i usvojen, Bevanda nam je kazao da je “sve moguće ako se ima dobre volje”, piše “Avaz“…

“Apsolutno da je moguće, ali opet sve završava na Parlamentu BiH. Bez Parlamenta ništa ne može. Druge stvari, je li sada osigurana parlamentarna većina ili ne, ja ne mogu komentirati. Ako ima dobre volje da se ponovo sve pokrene, onda će se i pokrenuti. Poznat je moj stav o ovom pitanju još od samog početka”, kaže Bevanda.

Kada je u pitanju aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ministar Bevanda rekao nam je da je tu stav ove finansijske organizacije nepromijenjen, pogotovo u vezi s isplatom druge tranše u iznosu od 155 miliona KM.

“Ako budu ispunjeni svi uvjeti, a to je set zakona o akcizama, zakon o osiguranju depozita, onda ćemo i dobiti tranšu. No, ako ovi zakoni ne budu usvojeni, onda nećemo ni dobiti pare i sve će biti na čekanju kao do sada. To je svima jasno. Znači, prvo ispuniti uvjete, pa onda ide tranša, druge nema”, kaže Bevanda.

Novac na računu

Ministar nam je potvrdio, govoreći o isplati klirinškog duga Rusije Bosni i Hercegovini koji je nedavno dogovoren i potpisan, da se on u posljednje vrijeme koristi u dnevnopolitičke svrhe i da su fakti uvezi s tim svima dobro poznati.

“Nakon što je Predsjedništvo BiH prije nekoliko dana ratificiralo ovaj sporazum, u narednih nekoliko dana on će biti objavljen “Službenom glasniku BiH”. Prema proceduri, od dana objave ide rok od 45 dana po kojem Rusi trebaju isplatiti novac na račun Centralne banke BiH. Sve ostalo je korištenje ove priče u političke svrhe”, kaže Bevanda.

Ugovori sa EBRD-om

Bevanda je nedavno za naš list ustvrdio da su, osim čekanja sredstava od MMF, suspendovani svi efektivi ugovorenih kredita, uključujući i onaj sa EBRD-om. On je ocijenio da se, uključujući i Kuvajtski fond i kredite OPEC-a, radi o oko 800 miliona eura.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh