BiH

U Evropi razmišljaju o potpunoj zabrani solarija, BiH nema ni zakon za mlađe od 18 godina

“Upotrebu solarija treba potpuno zabraniti.”

Solarijum - Ljepotaizdravlje.ba

Advertisements

Ovo je rečenica koja je izrečena na Kongresu dermatovenerologa, koji je prošle sedmice održan u Beogradu, a na kome su, osim doktora iz regije, učestovali i eminentni stručnjaci iz mnogih evropskih zemalja, ali i SAD-a.

Potvrdila je to prim. dr. Selma Kamberović, specijalista dermatovenerolog na Klinici za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, naglašavajući kako više nisu ugrožene samo osobe mlađe od 18 godina, nego cjelokupna populacija.

“Ovo je zaista alarmantan poziv da se nešto uradi jer je broj karcinoma kože, u posljednje vrijeme, itekako porastao. Za takvo stanje krivi su solariji, ali ne samo oni, nego i esktremno izlaganje suncu. Naravno, sunce nam je potrebno za zdravlje, ali u određenim količinama. Međutim, mnogi iz neznanja, ali i namjerno, pretjerano se izlažu, a rezultati su fatalni – sve je više dijagnosticiranih karcinoma kože, među kojima i melanoma kao najagresivnijeg oblika”, ističe Kamberović.

Mnoge zemlje, među kojima su neke i u našoj regiji, donijele su zakon kojim se mlađima od 18 godina zabranjuje korištenje solarija. Bosna i Hercegovina još uvijek nema takav zakon.

“Kod nas je sve više kozmetičkih salona koji nude uslugu solarija čiji je ispravnost itekako upitna. Ne može se ništa uraditi jer su nam zakoni nedorečeni. U njima ne postoji decidno određeno ko i kako treba kontrolisati kvalitet i jačinu opreme koja se nabavlja”, kaže Kamberović i dodaje da bi se na području Federacije BiH što prije trebala pokrenuti inicijativa o zabrani korištenja solarija, prenosi “Coolstyle“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh