BiH

Novi apsurd u BiH: U ovoj zemlji nema niko da prevede odgovore vlasti BiH na Upitnik Evropske komisije, pa će posao biti povjeren prevodiocima iz Hrvatske!

Na dva javna poziva Vijeća ministara BiH nije se prijavila nijedna prevodilačka agencija.

Advertisements

Pored niza katedri za anglistiku u BiH koje godišnje na bh tršište rada pošalju na stotine profesora engleskog jezika i književnosti i na kojima se uredno stiču zvanja magistara pa i doktora nauka iz oblasti anglistike, odgovore bh vlasti na Upitnik Evropske komisije za engleski jezik prevodiće prevodioci iz Hrvatske. Objašnjenje se navodno krije u činjenici da se na dva javna poziva Vijeća ministara BiH u vezi prevođenjem navedenih nije se prijavila nijedna agencija.

Zanimljivo je da se komšijska Hrvatska ponudila BiH usluge svojih prevodilačkih agencija, pa će hrvatski prevodioci prevoditi odgovore na 3.242 pitanja koje je Evropska komisija uputila BiH.

Navodno su i komšije BiH u toku pripreme odgovora na Upitnik EK angažovale od 50 do 100 prevodilaca. Najmanje pitanja dobila je Crna Gora 2.178, potom Albanija 2.280, Srbija 2.483, Hrvatska 4.560, dok je Makedoniji upućeno 4.666 pitanja.

Haber.ba” ističe da je Upitnik Evropske komisije jedan od formalnih instrumenata na osnovu kojeg se priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU, a cilj upitnika je sveobuhvatan pregled političkog, pravnog, ekonomskog i administrativnog sistema države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh