BiH

Šarović: “Intenzivirati privrednu saradnju BiH i Mađarske”

U cilju jačanja ekonomske, a posebno trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Mađarske, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je razgovarao sa delegacijom Mađarsko-bh. poslovnog savjeta, koju čine privrednici i predstavnici vodećih mađarskih kompanija: MOL, Telekom Mađarske, OTP banka, te klirinških kuća za poravnanje u trgovini električnom energijom.

Mirko Šarović - Blogspot

Advertisements

Riječ je o kompanijama, koje su godinama prisutne na tržištu BiH, ali i kompanijama zainteresovanim za nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Poseban interes iskazan je za sektor Telekoma i IT-a, a naročito za energetski sektor gdje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u proteklom periodu, napravilo značajne iskorake.

“Već krajem narednog mjeseca imaćemo spremnu finalnu verziju Okvirne strategije za energetski sektor BiH, koja će obuhvatiti i entitetske strateške dokumenta, a čime otvaramo vrata za pristup značajnim sredstvima EU, namijenjenim energetskom sektoru. Takođe, finalizuje se i Zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije, koji će dati pravni osnov za formiranje organizovanog tržišta električne energije u BiH”, istakao je ministar Šarović, dodajući da će iskustva Mađarske u oblasti tržišta električnom energijom biti od značajne koristi, posebno jer je mađarska berza HUPEX jedna od vodećih regionalnih berzi.

Zajednički je konstatovano da Bosna i Hercegovina i Mađarska, imaju dobru privrednu saradnju, ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći, posebno u poljoprivredi. S tim u vezi, izražena je jasna opredijeljenost da se u narednom periodu u okviru Poslovnog savjeta i Vanjskotrgovinske komore BiH, definišu konkretne mogućnosti, prepoznaju nove šanse i otvore putevi intenzivnije saradnje privrednika dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh