BiH

Sindikat visokog obrazovanja KS: Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju KS je neprihvatljv, manjkav, paušalan, destruktivan

U pogledu kvaliteta u odnosu na postojeći Zakon ovaj Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u KS je pravi korak unazad.

Advertisements

“Proces izrade i donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo pratila je nedovoljna transparentnost kompletnog procesa, kako prema javnosti, tako i prema akademskoj zajednici. U izradu prednacrta Zakona nisu bili uključeni svi akteri zainteresovani za donošenje, odnosno inoviranje postojećeg Zakona, pa samim tim proces je u svom startu manjkav i ponavljamo nedovoljno transparentan za jedan od ključnih Zakona u ovoj oblasti”, saopšteno je iz Sindikata visokog obrazovanja Kantona Sarajevo.

“Najveći nedostatak procesa donošenja novog Zakona svakako je nepostojanje temeljite i kvalitetne analize visokog obrazovanja koju je trebao inicirati i voditi predlagač i to kao prethodno pitanje prije izrade samog Zakona”, ističu iz Sindikata.

Sindikat visokog obrazovanja negoduje i zbog toga što se Prijedlogom Zakona postižu potpuno suprotni efekti “dalja destrukcija autonomije i neovisnosti Univerziteta, ali i politička, finansijska, upravljačka i administrativna ovisnost o institucijama vlasti i neprimjerena kontrola što je potpuno suprotno standardima koji važe na evropskim visokoškolskim ustanovama”

“Ovim zakonom ugrožava se nezavisnost rada nastavnog osoblja i saradnika, Zakon bi trebao da prepozna značaj naučno-istraživačkog rada i potpomogne njegovo jačanje”, podsjećaju iz Sindikata.

“Potrebno je zbog javnosti i akademskog osoblja navesti da aktivnosti u vezi donošenja Prijedloga Zakona o visokom obrazovanju nisu uključivale rad Sindikata UNSA, a prema Zakonu o radu, uključenost Sindikata je obavezna. U ovom slučaju Zakon o radu je lex specialis zakon i primarno reguliše radno-pravne odnose i na Univerziteta, u odnosu na Zakon o visokom obrazovanju koji nema važnost lex specialis zakona kada su u pitanju isključivo radno-pravni odnos između zaposlenika i poslodavca, kao i sindikalno organizovanje”, saopšteno je iz Sindikata visokog obrazovanja KS iz kojeg ističu da je Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju KS u formi u kojoj će biti razmatran na Skupštini KS neprihvatljv, manjkav, paušalan, destruktivan, u pogledu kvaliteta u odnosu na postojeći Zakon pravi korak unazad.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh