BiH

Vrhovni sud donio novu odluku: Delimustafić i Cerić ostaju u pritvoru

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je žalbe advokata Alije Delimustafića i Lejle Cerić na Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu za produženje pritvora za ovo dvoje osumnjičenih.

Alija Delimustafić - Nap.ba

“Budući da je Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu više puta ukidano zbog bitnih povreda postupka, Vrhovni sud Federacije potvrdio je da je produženje pritvora Delimustafiću i Cerić zakonito”, rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

Podsjećamo, Aliji Delimustafiću, prvoosumnjičenom u predmetu “Pravda” Vrhovni sud FBiH je nedavno, po peti put u tri mjeseca, ukinuo rješenje o produženju pritvora. Nedugo nakon toga, Kantonalni sud donio je novo rješenje, kojim je ponovo potvrđeno produženje pritvora za Delimustafića, piše “Faktor“…

Alija Delimustafić uhapšen je 11. novembra prošle godine u Sarajevu i to dok je pokušavao pobjeći sa torbom punom novca. Sa sobom je imao lažne dokumente i avionsku kartu za Tajland. Sa njim je u istoj akciji privedeno još gotovo 20-ak osoba, koje se dovode u vezu s krivičnim djelima organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od suca i prevara.

Zatim je Delimustafić, nakon jednomjesečnog pritvora, na slobodu pušten 10. decembra 2016. godine, da bi nakon zahtjeva Tužilaštva KS, koji je odobrio Vrhovni sud FBiH, njegov pritvor ponovo bio produžen. Ipak, policajci koji su ponovo trebali uhapsiti Delimustafića, nisu ga zatekli u stanu, zbog čega je za njim raspisana potjernica.

Na kraju, Delimustafić je 21. decembra 2016. godine uhapšen u Hrvatskoj i izručen u BiH, te se od tada nalazio u pritvoru u Sarajevu.

On i ostali uhapšeni u ovom slučaju terete se da su, zajedno sa pomagačima, godinama učestvovali u prevarama sa nekretninama, pribavljajući višemilionsku imovinsku korist. Oni su, navodno, na osnovu krivotvorene dokumentacije ili prevara, uknjižavali takozvane napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina prodavali trećim osobama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh