BiH

Ministar Jusko: BiH će u narednom periodu inkasirati gotovo 200 miliona eura

Projekat oživljavanja Unske pruge je od velikog značaja za BiH

„ BiH će zahvaljujući Okvirnoj strategiji za transport u narednom periodu inkasirati gotovo 200 miliona eura“ istaknuo je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko tokom svog obrtaćanja na Sarajevo biznis forumu. Jusko je učestvovao u radu panela „One region, One Economy – Conectivitity and Potential“, i tokom svog izlaganja govorio je o infrastrukturnim projektima u regiji i projektima na kojima njegovo minsitarstvo radi. Jusko  je podsjetio na posljedice pred kojim bi se našla BiH da nije usvojila Okvirnu strategiju za transport. Predstavljajući aktivne projekte Minstarstva komunikacija i prometa u BiH poseban fokus minstar Jusko je stavio na projekat oživljavanja Unske pruge koji je nedavno potpisan sa hrvatskim resornim ministrom. U radu ovoga panela koji je organizovan sa ciljem ekonomskog povezivanje regiona i neiskorištenosti potencijala saradnje privrednika i država regije, učestvovao je i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je naglasio da je „za zemlje naše regije, osim međusobnog povezivanja, bitno razumijeti šta se trenutno događa u međunarodnom ekonomskom okruženju jer zemlje jugoistočne Evrope ne mogu priuštiti da stoje pasivno dok se dešavaju promjene“, izjavio je Mesić istaknuvši da će naše zemlje podići svoju nacionalnu konkurentnost na način međusobne povezati svojih prometnih i energetskih infrastruktura i logistika. U sesiji One region, One Economy – Conectivitity and Potential“, učestvovao je i Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije koji je naglasio da EU-ja i sve regije koje su locirane između istočne Azije i Atlantika, trebaju razmisliti o svojim povezanostima na način da gledaju u budućnost. – Ne trebamo se ograničiti na povezanost samo između zemalja jugoistočne Evrope, nego moramo biti svjesni i prilika koje leže izvan ovog prostora.

Prisutnim na ovogodišnjem Sarajevo biznis forumu putem linka obratio se i potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen koji je  naveo da su u proteklih nekoliko godina, kroz njihove investicijske kapacitete, alocirali 1,3 milijarde eura za 139 projekata na zapadnom Balkana u oblastima transporta, energije, okoliša i za društvene projekte.  „ Pravi utjecaj na ekonomski rast i zapošljavanje će doći od daljnjeg unapređenja regionalne ekonomske integracije i mi to podražavamo kao važnu prekretnicu na putu ka članstvu, ali i kroz našu finansijsku pomoć da pomognemo kompanijama da ostvare korist od toga“, izjavio je Katainen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh