BiH

Građevinci iz Kneževa: “Ima žena, ali džaba sve kad umor savlada”

Trojica su iz Kotor-Varoši, ostali iz Kneževa / Skender Vakufa. Rade sve – zidaju, tešu, armiraju, betoniraju.

Građevinci - Avaz.ba

Advertisements

Idu sa ploče na ploču. Plaća je redovna, doprinosi također i imaju dva obroka dnevno. Bojler je uvijek pun vrele vode, kreveti su mekani i udobni, a kafana je blizu. Za “portparola” određuju Dušana Solarevića (42), koji za “Avaz” govori svoju i priču svojih građevinskih kamarada…

Nema svađe

“Dugo smo u ovom poslu. Ja sam na građevini od 1996. To ti je 20 godina. Radio sam u Rusiji i po Srbiji. Sada sam ovdje. Prošle sedmice smo imali feštu na gradilištu, a poslije smo zaglavili u kafani”, govori Solarević.

Radnici nakon napornog dana: Piće i ručak (Foto: G. Dakić)

Ustaju u šest, rade od sedam. Na terenu su do pet, neko ostane i duže. Nedjeljom su slobodni, a “ubodu” i poneku subotu. U sobama je, dodaje Solarević, gužva, ali niko nikome ne smeta. Jedno pitanje se nameće: Šta rade ostali kada se jedan vrati s djevojkom ili ženom?

“Nema žena, a i kada ih ima, džaba sve kad umor savlada! Rano legnemo, čak i kad smo u kafani. Oko devet ili deset, to je nama granica. Umorimo se, radimo deset sati pa ne možemo dugo ostati budni”, istakao je Solarević.

Na ploči se radi bez prestanka. I ljeti, na vrelom plusu, i zimi, na teškom minusu. Solarević kaže da među radnicima nema svađa te dodaje da se može zaraditi, ali je dnevnica stroga tajna.

“Ne mogu ti to reći. Ali, može se zaraditi, i to dobro. Ja nemam porodicu. Imam ćaću i mater u Kneževu. Dobar je ovo posao. Prijavljeni smo svi. Za prijevoz dajemo od sebe, ali to nije mnogo. U ovoj kući smo od prošle godine i zadovoljni smo smještajem”, kaže Solarević.

Hrkanje ne smeta

Posla sa strane, dodaje on, uvijek ima, ali treba biti oprezan pri izboru poslodavca. Posao, kaže Solarević, nije težak.

Radničke čizme, a u njima priglavke

“Najteže je ustati, ostalo je lahko. Hrkanje nikome ne smeta, brzo zaspimo pa ne čujemo jedan drugoga. Noge nikome ne smrde pa je i to olakšanje”, naveo je Solarević.

Dobar je gazda, baš dobar..

“Za hranu, ima svega – pite, pljeskavice, ćevapi, supe, čorbe, pasulj, meso, riba, salata… Na to se niko ne može žaliti. Dobar je gazda, baš je dobar, ne bismo ga nizašta mijenjali”, istakao je Dušan Solarević.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh