BiH

Zvizdić pozvao investitore na partnerstvo i ulaganja u BiH

Osmi Sarajevo Business Forum 2017 (SBF) počeo je danas u Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sarajevo Business Forum 2017 - Nap.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas učesnicima i gostima navodeći da BiH ima sektora koji su globalno prepoznatljivi i konkurentni. To su industrija namještaja, prehrambena, metalska, tekstilna kao i namjenska industrija postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i, što je najvažnije, konkurentni.

“Istovremeno, BiH ima postignute dugoročne aranžmane i sporazume sa nizom međunarodnih finansijskih institucija, kao što su MMF, EBRD, EIB, WB, ili SAUDIJSKI FOND, KUVAJTSKI FOND itd. koji su dominantno usmjereni na realizaciju ključnih infrastrukturnih projekata, posebno iz oblasti cestogradnje, kao i energetske efikasnosti, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao podrška zapošljavanju, procesima planske privatizacije, restruktuiranju javnih preduzeća itd.

Ovom prilikom želim posebno istaći pozitivan angažman predstavnika Bosne i Hercegovine u procesima jačanja regionalne saradnje i unapređenja pratnerskih odnosa sa zemljama regiona, sa posebnim fokusom na daljnji razvoj procesa povjerenja sa našim prvim susjedima.

Razumijevajući važnost međusobnog razumijevanja i dugoročne političke stabilnosti, nastojali smo i uspjeli otvoriti procese dobrosusjedske saradnje, dijaloga i povjerenja kao ključnih preduvjeta za mir, stabilnost i prosperitet čitavog regiona.

Kao dodatni garant očuvanja mira i političke stabilnosti, ali i ekonomskog razvoja i povećanog obima stranih investicija, jeste činjenica da u narednom periodu očekujemo aktivaciju Akcionog plana za članstvo – MAP-a za članstvo u NATO paktu.”

Zvizdić je pozvao investitore na partnerstvo i ulaganja u BiH.

Na panelima ovogodišnjeg SBF-a bit će prezentirani domaći potencijali i skoro 200 razvojnih projekata iz sektora energije, poljoprivrede, metalske i drvne industrije, transporta i turizma, prenosi “Haber.ba“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh