BiH

NOVA PRAVILA ZA PUŠAČE: Sa tržišta se povlače ove cigarete, a po prvi put se regulišu i e-cigarete

U skladu s duhanskom direktivom EU od jučer se u čitavoj EU ne smije prodati nijedna kutija cigareta ili paket duhana za motanje ako stravične slike posljedica pušenja, kao i zdravstvena upozorenja na njima ne čine 65% prednjeg i stražnjeg dijela pakovanja.

Cigareta - Vecernji.ba

Advertisements

Iz upotrebe izlaze i cigarete s aromama, poput mentola, vanilije ili bombona kojima se prikriva okus i miris duhana, osim onih koji drže više od 3% tržišta. U tom se će slučaju njihova zabrana primjenjivati od 2020. godine.

Zabranjena su i pakovanja u obliku kozmetičkih proizvoda poput šminke ili parfema, kancerogeni, mutageni i neurotoksični dodaci štetni već u nezapaljenom duhanu, dok se na kutijama više ne dozvoljava navođenje količine katrana i nikotina kako se ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste “zdravije” cigarete. Direktivom EU prvi su put regulisane e-cigarete.

Međutim, kako je članicama ostavljeno da same odluče hoće li ih tretirati kao medicinski ili duhanski proizvod, Hrvatska je odabrala najrestriktivniji model u EU. Po nedavno usvojenom zakonu, objavljenom u Narodnim novinama od 10. maja, e-cigarete u Hrvatskoj su sasvim izjednačene s konvencionalnim što znači da se zabranjuje “parenje” svugdje gdje je zabranjeno i pušenje, kažu u BAT-u.

Filip Tokić iz hrvatskog “Udruženja orisnika osobnih isparivača CROHM” nedavno je upozorio je kako i ozbiljna naučna istraživanja poput “Public Health England” zaključuju da su isparivači više od 95% manje štetni od cigarete. Međutim, u Hrvatskoj se zabranjuje i njihovo izlaganje u prodajnim prostorima, po čemu su jedini u svijetu, dok trgovci tvrde kako “običnim” cigaretama ni sa stravičnim slikama prodaja nije pala, piše “Večernji“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh