BiH

Sjećanje na stradanje višegradskih Bošnjaka: “3.000 ruža za 3.000 žrtava”

U znak sjećanja na žrtve genocida u Višegradu danas je bačeno 3.000 ruža za 3.000 žrtava u Drinu sa Mosta Mehmed paše Sokolovića.

Godišnjica stradanja Bošnjaka u Višegradu - Faktor

Advertisements

Ovaj događaj organizovan je povodom 25. godišnjice stradanja višegradskih Bošnjaka, u toku 1992. godine. Tada su u više navrata vršena masovna ubijanja Bošnjaka višegradskog kraja, a mnoga tijela su bačena u rijeku Drinu, zbog čega značajan dio tijela žrtava ovih zločina vjerovatno nikada neće biti ni pronađen, piše “Faktor“…

Prema ocjeni Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Višegrad je bio podvrgnut “jednoj od najopsežnijih i najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja tokom rata u BiH”.

Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal i Sud BiH izrekli su niz osuđujućih presuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora izrečena Milanu Lukiću.

Bitno je istaći da su preživjele žrtve genocida u Višegradu, prilikom današnjeg putovanja u ovaj grad s ciljem odavanja počasti poginulima u zločinu, bile prinuđene zastati u mjestu Međeđa, zbog postrojavanja povodom 25. godina osnivanja Višegradske brigade VRS u mjestu Draževina.

Kolone vozila sa uobičajenom ikonografijom, uz pucanje iz vatrenog oružja scenario je koji se ponavlja iz godine u godinu prilikom svakog pokušaja odavanja počasti žrtvama zločina u Podrinju.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh