BiH

Crnadak razgovarao s Lavrovom: “Ekonomija najvažniji segment saradnje”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas se na Kipru sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Igor Crnadak i Sergej Lavrov - AA

Advertisements

Glavne teme sastanka bile su razvoj bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose i vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, prenosi “Anadolu Agency”.

Tokom razgovora, Crnadak je naglasio važnost podrške koju Ruska Federacija, koja je članica Vijeća za implementaciju mira Rusija, daje Dejtonskom sporazumu i potrebi da se postigne unutrašnji sporazum u Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je da Rusija poštuje opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi sa Rusijom. Ministri su se složili da najvažniji segment saradnje u narednom periodu treba da bude ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te konstatovan veliki značaj sastanka Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije koji je nakon duže pauze održan 17. maja 2017. u Moskvi.

Crnadak je zahvalio Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije prema BiH, u iznosu od 125 miliona dolara, jer je BiH jedina zemlha na prostoru bivše Jugoslavije kojoj će taj dug biti isplaćen u gotovom novcu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Crnadak je informirao Lavrova da je procedura ratifikacije ovog sporazuma u institucijama BiH okončana.

Ministri su razgovarali i o drugim oblicima saradnje, a Crnadak je posebno istakao značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studentima iz BiH.

Tokom sastanka, ministri Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, te je potvrđeno da je Ruska Federacija izuzetno zainteresovana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijelog regiona, navodi se u saopćenju MVP BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh