BiH

Ako dovedete stranca na konak, morate to prijaviti policiji i platiti 10 KM

Ukoliko neki stranac dođe državljaninu BiH u posjetu kao privatni gost, on po zakonu mora biti prijavljen u najbližem uredu Službe za poslove sa strancima ili policijskoj stanici.

Turisti - Anadolija

Advertisements

Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. maja iznosi deset maraka. U protivnom, plaća se kazna. Nakon odlične prošlogodišnje turističke sezone ove godine BiH očekuje novi rekordan broj stranih gostiju.

Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH pojasnili su za “Faktor” da ovu taksu ne moraju plaćati hoteli, moteli i drugi organizovani, komercijalni smještaji.

“Za prijave boravka za strane državljane u Službi za poslove sa strancima ili policiji uspostavljena je taksa u iznosu od deset maraka. Do sad se ova usluga nije naplaćivala”, kazao je u izjavi za “Faktor” Branislav Mojović iz Službe za poslove sa strancima…

Međutim, ova taksa ne odnosi se na hotelijere, već samo na prijave boravišta za strance koji su u privatnoj posjeti smješteni u privatnom smještaju.

“Hoteli i drugi smještajni kapaciteti imaju posebne prijave. Oni ovjeravaju knjige stranih gostiju i te ovjere se plaćaju 50 maraka, ali se ta knjiga ovjerava jednom godišnje u Službi za poslove sa strancima. Do sad se ovjera knjige stranih gostiju plaćala pet maraka”, naglasio je Mojović.

Odluka o izmjeni tarife administrativnih taksi objavljena je u Službenom listu 5. maja ove godine, a na snagu je stupila osam dana kasnije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh