BiH

Inzko Vijeću sigurnosti UN-a: “Prve na listi ekonomske reforme”

Podnoseći svoj redovni izvještaj o odvijanju procesa provedbe mira u Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je pozdravio pozitivan razvoj situacije zabilježen tokom proteklih šest mjeseci u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Valentin Inzko - Avaz.ba

Advertisements

Kako se navodi u saopćenju Ureda visokog predstavnika Bosne i Hercegovine (OHR), to uključuje i činjenice da je vlastima BiH u decembru 2016. godine upućen Upitnik EU, okončano je prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvojena je takozvana Revizija odbrane koja se odnosi na vojne snage.

“Istovremeno, visoki predstavnik Inzko je napomenuo da se Bosna i Hercegovina i dalje suočava sa izazovima u vezi sa osiguranjem održive stabilnosti i napretka. Visoki predstavnik je ukratko naveo ozbiljne izazove s kojima se BiH suočavala tokom proteklih šest mjeseci, uključujući i kontroverze u pogledu zahtjeva za potencijalnim provođenjem revizije, upućenog Međunarodnom sudu pravde, i koracima koji su poduzeti u cilju implementacije neustavnog referenduma u bh. entitetu RS”, navodi se u saopštenju.

Naglašavajući činjenicu da je do predstojećih opštih izbora ostalo još nekih osamnaest mjeseci, visoki predstavnik je pozvao vlasti u BiH da maksimalno iskoriste predstojeći period i pokažu da su spremni da ostave po strani pitanja koja vode ka podjelama i provedu konkretne reforme koje će poboljšati ekonomsku situaciju u entitetima i u cijeloj BiH.

“Prve na ovoj listi bi trebale biti ekonomske reforme čije provođenje zahtijevaju međunarodni kreditori BiH, kao i pitanja u vezi sa EU, kako bi se otvorila mogućnost da u budućnosti BiH stekne rani status kandidata za članstvo u EU”, rekao je Inzko, te dodao da će za provođenje ovih zadataka biti potrebna stalna pažnja i opredijeljenost međunarodne zajednice.

Podsjetio je i da se 22. maja obilježava 25 godina od prijema Bosne i Hercegovine u članstvo UN-a, nakon preporuke Vijeća sigurnosti pod predsjedavanjem tadašnjeg austrijskog stalnog predstavnika, ambasadora dr. Petera Hohenfellnera.

“Možemo, a po mom mišljenju i moramo, nastaviti pružati institucionalnu podršku i viziju zasnovanu na integraciji i funkcionalnosti”, zaključio je visoki predstavnik Inzko.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh