BiH

Palestinski ambasador u BiH: “Vjerujemo u mirno rješenje sukoba”

Povodom 69. godišnjice palestinske Naqbe, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o stradanju palestinskog naroda u proteklim decenijama, o trenutnom stanju u ovoj zemlji, te planovima za budućnost.

Protesti u Palestini - Nap.ba

Advertisements

Ambasador Namoora je upoznao javnost sa stanjem u izraelskim zatvorima gdje palestinski zatvorenici već 32 dana štrajkuju glađu.

“Ove osobe su zatvorene zbog borbe za čast palestinskog naroda. Nije potrebno napominjati da međunarodno pravo garantira sva ljudska prava zatvorenicima, ali Izrael stalno krši prava onih koji žive pod okupacijom. Neki od zatvorenika su u zatvoru 37 godina. Preko tristo maloljetnika također se nalazi u zatvorima, te više od 750 žena. Od sedam hiljada zatvorenika, koliko ih se nalazi u izraelskim zatvorima, na stotine ih boluje od raznih bolesti i žive u nedostojnim uslovima”, poručio je palestinski ambasador.

Pored izraelskih vlasti, ambasador Namoora smatra odgovornim i međunarodnu zajednicu koja nije učinila dovoljno da zaštiti palestinski narod.

“Odgovornost za život stanovnika snosi Izrael, ali i međunarodne institucije. Nažalost u zadnjih nekoliko dana došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja zatvorenika i mnogi se nalaze u besvjesnom stanju a Izrael odbacuje da ih prebaci u odgovarajuće bolnice. Palestinsko rukovodstvo je stanovišta da je njihovo oslobađanje ključ bilo kakvog mira i napretka u Palestini”, ističe Namoora.

Palestinski ambasador upozorava na dvostruke aršine međunarodne zajednice kada je u pitanju stanje u Palestini.

“Vijeće sigurnosti UN uvijek po pitanju Sirije i Iraka se angažuje, ali kada je u pitanju štrajk glađu u Palestini ne brinu o tome. Nadam se da će neko poduzeti nešto povodom fašističkog tretmana od strane izraelskih vlasti. Izrael kao okupaciona država daje sebi za pravo da živi iznad svih međunarodnih zakona”, kaže ambasador Namoora, i poručuje, da uprkos svim problemima, Palestinci neće izgubiti nadu u bolju budućnost i da će nastaviti graditi prijateljstvo sa svim narodima u svijetu.

Rezeq Namoora je pojasnio šta za Palestince znači pojam Naqba.

“Naqba je pojam koji je postao poznat i nema potrebe da se prevodi. Taj pojam je ušao u sve jezike svijeta kao riječ koja označava patnju, stradanje. Naqba označava početak iskorjenjivanja palestinskog naroda.”

Ambasador je želio upoznati javnost i sa historijom Palestine i kako je došlo do stvaranja Izraela koje je značilo i početak patnji palestinskog naroda. Sve je, prema ambasadoru, počelo usvajanjem Balfourove deklaracije 1917. godine.

“Raspadom Osmanskog carstva, Britanija je okupirala današnji teritorij Palestine. Balfurova deklaracija iz 1917. godine podrazumijevala je dvije stvari; olakšavanje procedure za naseljavanje Jevreja iz svih krajeva u Palestinu i naoružavanje jevrejskih grupa kako bi na teritoriju Palestine stvorile jevrejsku državu.”

On je istakao da su Palestinci od tada izgubili čak 78 posto svog teritorija, da je uništeno na stotine gradova i sela, da su palestinski gradovi prije sto godina izgledom bili potpuno identični evropskim, a da su danas to uglavnom ruševine.

“Možete li zamisliti količinu stradanja ako znamo da danas u svijetu živi sedam miliona palestinskih izbjeglica, a da na prostoru današnje Palestine i Izraela živi njih 6,5 miliona, dok u Izraelu živi 6,5 miliona jevrejskih doseljenika, a da je 1917. godine ukupan udio jevrejskog stanovništva u Palestini bio 1,5 posto. Možemo reći da je svijet učinio nepravdu prema palestinskom narodu, jer pristali smo da živimo na 22 posto teritorija, a ni to nam nije dozvoljeno”, poručio je ambasador.

Palestinu je do danas priznalo 138 država na svijetu, što, prema ambasadorovim riječima, pokazuje da se država može izgraditi uprkos stalnoj okupaciji.

Pored svih patnji, Palestina danas ima 18 univerziteta na kojima se školuje na hiljade studenata. Ambasador je istakao da su palestinski doktori među vodećim u svijetu.

Ambasador je naglasio opredijeljenost palestinskog rukovodstva za mirno rješenje sukoba. On je istakao da je cilj palestinskog rukovodstva na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom stvaranje države Palestine u granicama iz 1967. a Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Namoora je još istakao da mnogo očekuje od posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Izraelu i Palestini najavljene za 23. maj, te je zahvalio članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću na nedavnoj posjeti Palestini, prenosi “NAP“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh