BiH

Dvadeset i četiri godine od kada su zagrljeni stradali sarajevski Romeo i Julija

Snajperski hici ispaljeni u pravcu Vrbanja mosta 18. maja 1993. godine ubili su Sarajlije Admiru Ismić i Boška Brkića, dok su pokušavali pobjeći iz opkoljenog grada i spasiti svoje živote, te sačuvati svoju ljubav.

Boško i Admira - Faktor

Advertisements

Živote su izgubili, ali ljubav je ostala sve do zadnjeg daha.

Iako je Admira bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, oboje su odgajani tako da ne znaju za razlike među ljudima. Rođeni su 1968. godine u Sarajevu, a počeli su se zabavljati kada su imali 16 godina, piše “Faktor“…

Kada je počeo rat 1992. godine, Boškovi roditelji su napustili Sarajevo, a iako je Boška njegova majka Rada molila da krene s njima on nije htio ostaviti svoju Admiru, vjerujući da će rat brzo završiti i da će dobro pobijediti.

U maju 1993. godine odlučili su da zajedno napuste grad, te je između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, da će moći preći na Grbavicu preko Vrbanja mosta, današnji Most Suade Dilberović i Olge Sučić.

Njihovi roditelji su ih podržavali u svim trenucima osim kada su krenuli ka slobodi.

Prvu reportažu o tragičnoj smrti dvoje mladih i zaljubljenih prenio je američki reporter Kurt Schork, u kojoj je tvrdio da je postojao dogovor obje strane, i bosanske i srpske, da mladi par pređe liniju razgraničenja.

“Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio”, napisao je Schork.

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Dok je drugi metak pogodio Admiru koja je, iako teško ranjena, smogla snage i dopuzala do svog Boška, zagrlila ga i izdahnula.

Ovi teški prizori su obišli svijet, a njihova zagrljena tijela sedam dana su stajala na mostu i niko se nije usudio da ih skloni.

Osmi dan Vojska RS-a je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu, a sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav.

Nikada se nije saznalo ko je ubio Boška i Admiru.

Oni su postali simbol Sarajeva, simbol prave ljubavi, jedinstva i suživota, ali još nikada nisu dobili svoj spomenik koji bi podsjećao na sarajevskog Romea i Juliju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh